ФК Стокпорт Каунти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стокпорт Каунти)
ФК Стокпорт Каунти
Stockport County Football Club
ПрозвищеШапкарите, Каунти
Основан1883
ДържаваВеликобритания
СтадионЕджли Парк
Капацитет10 841
ПрезидентЛорд Снейп
Старши треньорДжим Ганън
ПървенствоКонференция
2011/1216-о
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК Стокпорт Каунти в Общомедия

ФК Стокпорт Каунти (на английски: Stockport County F.C.) e английски футболен отбор от град Стокпорт, създаден през 1883 година. Оригиналното име на отбора е Хийтън Норис Роувърс (Heaton Norris Rovers), но през 1890 г. е променено на Стокпорт Каунти.

История[редактиране | редактиране на кода]

След като печели титлата на Ланкашър Лийг през 1990 г., Каунти си извоюва място във Футболната лига, а в първия си мач свършва наравно 2:2 с Лестър Фос като гост. След като три от четирите си сезона Каунти завършва на последно място в класирането, отборът не е преизбран в Лигата и прекарва един сезон в долната дивизия – Ланкашър Комбинейшън. Каунти спечелва лигата същия сезон и прави незабавно завръщане към професионалистите. Оттогава отборът не е спирал да бъде професионален отбор и член на Футболната лига.

Присъединяването към Лигата означавало, че клубът трябвало да се раздели със стадиона си „Нършъри Ин“ и през 1902 година отборът се премества на юг от река Мърси на новия си стадион „Еджли Парк“, който остава стадион на Каунти и до днес.

Производството на шапки е солидна индустрия в северен Чешър и в югоизточен Ланкашър през 16 век. През 19 век Стокпорт става национален център на занаята и от 1900 година, прякорът на Каунти – шапкарите („The Hatters“), се е превърнал в синоним на клуба.

В първите години от основаването си, Каунти играе в различни цветове, най-вече комбинация от синьо и бяло. От 1930-те до 1960-те отборът играе с бели фланелки и черни шорти. През този период екипите често са били и изцяло бели.

През 1965 година директорът на отбора Вик Бърнард, участник в клубната революция (известна като „Go Go Go County“), отново въвежда синият екип, който и до днес се носи от играчите.

Понастоящем Стокпорт Каунти е ръководен от мениджъра Гари Аблет, който подписва през 2009 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]