Файл беседа:Надпис на плоча в крепоста.JPG

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Нарушаване на авторското право[редактиране на кода]

Виждам същата снимка, изрязана, на rousse.dir.bg, новина „Щаб на римска армия откриха в Русе“ от 26 юли 2006. Под снимката пише „Сн.: rousse.bg“. Това нарушава ли някакви авторски права? (Съжалявам, не съм много наясно с правните въпроси из Уикипедия.) --Cameltrader 08:05, 27 юли 2006 (UTC)[отговор]

Видно е, че в дир.бг са ползвали ето тази снимка [1]. Има три варианта:
  • На rousse.bg са си направили собствена снимка, снимана от съвсем същото положение (ъгълът на горната рамка спрямо хоризонталата е същия) и със съвсем същия кадраж (виж ръбчето долу вдясно)
  • Авторът Ивелин Минков им е дал разрешение да я ползват без да споменат Уикипедия и GFDL
  • Нарушават GFDL и трябва (1) да си махнат "водния знак", защото не е тяхно авторското право, (2) да поставят бележка, че автор е нашият уикипедианец, че лицензът е GFDL и че източникът е Уикипедия.
Ивелин е направил много снимки, така че не се съмнявам, че той лично я е снимал. Тоест, дир.бг май са коректни, а русе.бг май не са. Ако се окаже така, ще им пишем да си оправят нещата. --Петко 12:36, 27 юли 2006 (UTC)
Пратих писмо на дир.бг, ще видим какво ще стане. Страницата между другото вече се е преместена в архив [2]. --Петко 13:21, 27 юли 2006 (UTC)
Получих отговор от Виктор Стефанов от Дир.бг, който каза, че са взели снимката от русе.бг без да знаят, че е наша, но ще поправят авторството, лиценза и източника. --Петко 11:25, 2 август 2006 (UTC)

Здравейте,дълго време не бях влизал в Уикипедия и сега със самото влизане се натъквам на този проблем ,видях снимката която е качена в rousse.bg.Не съм професионалист фотограф ,но за мен е видно ,че те са взели моята снимка и са си я качили на сайта.Аз също така не съм много навътре с лицензите и поставих лиценз,който им дава право да използват снимката.За мен първия вариант от изброените по горе отпада.Може би друг уикипедианец който е по вещ във правните въпроси може да каже дали са длъжни да споменават Уикипедиа или не. Ивелин Минков ``