Изтичане на информация от дипломатическия канал на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от United States diplomatic cables leak)

Изтичане на информация от дипломатическия канал на САЩ става на 28 ноември 2010 г., когато на уебсайта WikiLeaks и в няколко големи вестници са публикувани конфиденциални документи, които подробно осветяват взаимодействието между Държавния департамент на САЩ и Дипломатическите му мисии по целия свят. Публикуването на дипломатически телеграми на САЩ е третото по ред мащабно изтичане на секретни документи, разпространени от WikiLeaks през 2010 г., след публикуване на документи за войната в Афганистан през юли и за войната в Ирак през октомври. Първите 291 документа от общо 251 287 документа са публикувани на 28 ноември с едновременното им разгласяване в такива вестници като El País (Испания), Le Mond (Франция), Der Spiegel (Германия), The Guardian (Великобритания) и The New York Times (САЩ). В Русия тези документи анализира и публикува по споразумение с WikiLeaks списанието „Русский репортёр“.

Над 130 хил. от документите не са секретни в съответствие със скалата за класифицирана информация, използвана от правителството на САЩ; около 100 хил. имат гриф „конфиденциално“; около 15 хил. телеграми са с по-високо ниво на класификация и се причисляват към секретната информация[1]. Сайтът WikiLeaks планира да публикува всичките налични дипломатически телеграми за срок от седем месеца[2].

Сводките за международното положение датират в периода 1966 – 2010 г. като са изпращани от 274 посолства. Те включват дипломатически анализ на световните лидери, оценки за страните, в които са разположени посолствата, а също обсъждането на много международни и локални въпроси от Близкия изток до ядреното разоръжаване, от войната срещу тероризма до закриването на затвора в Гуантанамо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]