Отчето-нож

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Отчето-нож“ ("Der Bowie-Pater”) е седма глава от романа на Карл Май „Островът на скъпоценностите“ („Die Juweleninsel“) – том 46 от „Събрани съчинения“ на издателство Карл Май Ферлаг.

В том 84 на „Събрани съчинения“ от 2003 г. „Отчето-нож“ e добавен като отделен разказ.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Отчето-нож е един насилствен мисионер – убива индианците, които отказват да се покръстят.

Всъщност, той се нарича мис Ела, бивша известна циркова ездачка, която трябва да напусне Зойдерланд.

Като мис Ела Отчето-нож е била знаменита артистка и циркова ездачка, която на 30 години е била толкова красива и дива, че Теодор Валми се влюбва в нея и изоставя годеницата си и кариерата си.

Богатият принц на Зойдерланд Хуго фон Зойдерланд (лудия принц) също има собствен интерес към г-ца Ела и успява да отстрани Валми от пътя си. Ела остава при Хуго в замъка Химелщайн, където тя продължава своя екстравагантен живот както преди, но не след дълго я прогонва в манастир. Тя избягва оттам и тласкана от угризения заминава за Америка, където подозира, че е изчезнал Теодор Валми.

Там тя се държи като мъж и въпреки нейната ниска и хилава фигура добива слава на прочут уестман. Предрешена като Отчето-нож тя се смята за изключителен враг на индианците и усърден „мисионер“: отказващите да се покръстят индианци тя убива с нож (bowie). Инструмента с който покръства е броеница от индиански кости.

Заедно с Бил Холмърс, Фред (по-малкият брат на Теодор) и вожда на апачите Риматта, единствения индианец, който отчето зачита, унищожава група команчи. При команчите я отвеждат следите на Джордж Зандер, който е спомогнал за изчезването на Теодор.

С Бил и Фред, тя се завръща в Зойдерланд. Тъй като знае от преди тайните коридори на замъка и манастира Химелщайн, мис Ела ръководи разобличаването на Хуго и освобождаването на графиня Тоска фон Милунген и Теодор фон Валми от техните подземни тъмници. Тя блъска Хуго от стената на замъка в пропастта, който обаче случайно оцелява, закачайки се на стърчащо от скалата дърво. Тогава Отчето-нож захвърля расото: като Ела тя се сгодява за Бил Холмърс.

Край на разкриващата сюжета част.

Българска версия[редактиране | редактиране на кода]

Българското издание на „Отчето-нож“ от 2004 година с преводач Веселин Радков е на издателство „Тера плюс“ („Князът на бледоликите“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]