Азотно-окисна смес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Азотно-окисна смес (Mixed Oxides of Nitrogen, MON) обикновено се нарича разтворът на азотен окис (NO) в двуазотен четириокис (N2O4) / азотен двуокис (NO2).

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено се използва като окислител в ракетни горива.

Двуазотният четириокис е силен окислител, широко използван в ракетното дело. Един от недостатъците му е, че причинява стрес-корозия на титановите сплави, от които обикновено се правят ракетните резервоари за гориво, и води до напукване на стените им. Прибавянето на неголямо количество азотен окис намалява този проблем. Обикновено когато се посочва, че дадена ракета използва като окислител (N2O4), всъщност се има предвид MON.

В практиката се използват различни съотношения на смесване. Обозначават се като MONi, като i е тегловният процент на азотния окис в сместа. С повишаване на процента на азотния окис корозивността на течността намалява, но намалява и окислителният ѝ потенциал, а цената ѝ расте. Максималният допустим процент е 40.

В европейските ракети и космически кораби обикновено се използва MON1.3 (1.3% NO). НАСА обикновено използва (напр. в космическата совалка) MON3.