Бейлербей (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Бейлербей (на турски: Beylerbeyi) е квартал в район Юскюдар на Истанбул, Турция. Намира се на азиатския бряг на Босфора, на север от Босфорския мост. Граничи на североизток с квартал Ченгелкьой, на изток с Киразлътепе, на югоизток с Кюплюдже, на юг с Бурханийе, на югозапад с Кузгунджук и на северозапад с Босфора. Директно отвъд Босфора е квартал Ортакьой на истанбулския район Бешикташ.

Бейлербей джамия в квартал Бейлербей (изглед от деветнадесети век)
Пристанище Бейлербей с Босфорския мост на заден план

Основната забележителност на квартала е османският дворец Бейлербей (дворец). В близост до двореца има различни павилиони или кьошкове (köşkler), включително двата малки крайбрежни павилиона (Yalı Köşkleri), императорски конюшни (Ahır Köşkü), „потънал“ павилион (Serdab Köşkü или Mermer Köşk) и жълт павилион (Sarı Köşk).

Друг много видим обект в квартала е площадката за плащане на такси на магистрала Otoyol 1 O-1 за Босфорския мост.

Някои от най-богатите хора в Турция притежават домове в квартал Бейлербей, включително няколко членове на семейство Сабанджъ.

Училищата в квартала включват Подготвително училище за военноморски подофицери (Deniz Astsubay Hazırlık Okulu), гимназия Бейлербей Хаджъ Сабанджъ, основно училище Бейлербей и основно училище Лютфи Eрджин.

Културните центрове в квартала включват художествената галерия Aкбанк Бейлербей и художествения център Урарт.

Джамиите в квартала включват Бостанджъбашъ Aбдулах Aга джамия (1581; известна също като Иставроз джамия), Хамид-и Eввел (Aбдул Хамид I) джамия (1778; известна също като Бейлербей джамия), и Дженет (Небесна) джамия (1967).

Гробищата в квартала включват гробището Бейлербей Kюплюдже.

Текетата в квартала включват текето Бадави към Бейлербей.

Футболното място в квартала е Beylerbeyi 75. Yıl Stadium.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Beylerbeyi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​