Беседа:Десетичен знак

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Мисля, че в момента текстът е малко подвеждащ. Акцентира се твърде много върху стандартите за сметка на практиката. Лично аз (а, както се вижда по беседите, не само аз) обикновено използвам точка, в България или не. Работил съм известно време в Белгия и колегите ми там също използваха точка. В известните ми езици за програмиране съмволът също е точка. --Спас Колев 14:22, 26 мар 2005 (UTC)

Може би гледам малко пристрастно (като автор), но не виждам кое е подвеждащо. Да, практиката ... Наблюдавам тревожни пробиви, едва се издържа на мощното, тотално американско влияние, но трябва да се удържи тази европейска позиция! Аз се изумявам например как много хора, след като завършат училише, където са виждали в учебниците си само десетична запетая, леко превключват на десетична точка, смятайки може би, че "вече е така". Не, не е така.
От многото аргументи "за" запетаята тук ще спомена само един: Съгласно българския правопис (в момента изданието на БАН не ми е под ръка, за да го цитирам точно) "... десетичният знак е запетая" и това не е променяно може би 50-60 години. Т. е., който в български текст употребява десетична точка, просто допуска правописна грешка.--George 14:19, 28 мар 2005 (UTC)
Е, може и така да е, но ако се опиташ, например, да си платиш някоя сметка през ePay.bg, си принуден да допуснеш тази правописна грешка:-).--Хари 14:36, 28 мар 2005 (UTC)

О, ясно, такива примери – колкото щеш! Но: Бегъл поглед например по сайта на Банка ДСК – там преобладава десетичната запетая. В края на краищата важно е да се знаят и напомнят правилата, спазването им в общия случай е все пак доброволно.

В по-сериозни случаи се вижда, че въпросът не може да се реши толкова “свободно”: например десетичната запетайка е свързана с отделянето на “тройките” в големите числа чрез интервал, докато при десетична точка тройките се делят чрез запетаи (123 456,789 78 срещу 123,456.789,78) – проблем става съвместимостта при обработка на текстове, бази данни: въпросът е от системен характер.

Малко, елементарно упражнение – ако работите например с Windows XP, отворете Control Panel/Regional and Language Options/Regional Options. Веднага могат да се видят “официалните” български настройки. Има, естествено, и бутон Customize … --George 15:30, 28 мар 2005 (UTC)

Спорът кое е по-добро е безсмислен. Това с американското влияние също не го разбрах. Аз съм бил свидетел как един човек (в Европа) се чудеше на кой малоумник в Microsoft му е хрумнало, че на фламандски символът трябва да е ",".
По същество. Имам предвид, че е редно да се каже (не в този вид, а интегрирано в текста, разбира се):
  1. Правилото на български (БДС, правописни речници и т.н.) е ","
  2. Освен това в практиката това често се използва "."
  3. Повечето езиково неутрални приложения (калкулатори, езици за програмиране и т.н.) използват "."
Не го приемай като самоцелна критика. Целта ни е да отразяваме всички - не само правилата, но и нарушаването им усмивка. --Спас Колев 15:45, 28 мар 2005 (UTC)

Разбирам, ще го направя, но ще ми трябва малко време - засега влизам малко инцидентно в мрежата, някакъв проблем.--George 15:24, 29 мар 2005 (UTC)