Беседа:Емпириокритицизъм

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това прилича на преписано от Розентал... --Спас Колев 15:37, 5 септември 2007 (UTC)[отговор]

Определено е пристрастна статия. Емпириокритицизмът е едно от основните явления във философията на ХIХв. Това тук представя само "разгромяващата" критика на Ленин към Авенариус и Мах и към позитивизма като цяло. Влиза в списъка ми за доработка, когато имам време ще напиша нещо. --Turin 19:11, 3 декември 2007 (UTC)[отговор]

Mrx++ Рабира се, че емпириокритицизмът е едно явление във философската мисъл, на неговите основи се оформя далеч по-умерения позитивизъм, който формира научното мислене сега (в смисъла на Карл Попър, въпреки, че самия Попър е отричал да е позитивист- тогава позитивизмът е бил еквивалентен на емпирикритицизма). Карл Попър отбелязва, че високо цени книгата на Ленин "Материализъм и емпериокритицизъм". Нашият "виден" философ Желю Желев май стана десидент, доколкото знам с една критика на дефиницията на материята на Ленин. Той я публикува и след това излиза в немско списание (или излиза само отзив , от което се е много възгордял, а от друга страна колегите са му завидяли. Не стига това, ами той я отпечатал на циклостил и започнал да я разпространява нелегално. Това сигурно още повече радразнило колегите и най-вече ръководството и Тодор Павлов го е изпратил на село при тъста му да сади лук. Емпириокритицизмът, е една крайна субективистична теория, на основата на която се развива енергетизма. Лично аз считам, че в дефиницията на Ленин за материята (считайки, че за такова най-фундаментално понятие не може да се даде истинска дефиниция) - като обективна реалност има голяма ценност. Така субективните идеалисти не могат да дадт определение как нашите сетива пораждат материалния свят. В момента, в който обяснят това, субективния свят става обективен,а според Лени материален, защото те могат да го обяснят само с елементи от обективния свят. Представителите на емпириокритицизма, като Мах, Вилхелм Освалд и др.са отричали съществуването на атомите, електроните и т.н.Счита се, че за изпадането на Лудвиг Болцман в депресия и самоубийството му са допринесли и техните критика на неговите материалистични разбирания.

Изложение от позициите на диалектическия материализъм[редактиране на кода]

Уважаеми господа редактори, поздравления за труда, който полагате!

Някой е мислил през 2007 г. да редактира статията. Ако публикувам статия, че земята е плоска и стои върху четири кита, никой ли няма да я махне като откровена щуротия?


87.119.64.87 07:09, 28 юли 2022 (UTC)[отговор]