Беседа:Радка Йосифова

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Здравейте ShadeOfGrey,

Преди всичко искам да изразя уважението си към редакторската Ви работа, така необходима за Уикипедия.

Съгласен съм, че статиите трябва да са лаконични, безпристрастни и пр. Бях добавил информация към статията “Радка Йосифова” и най-вероятно не съм спазил някои от тези правила. Признавам изпитаното смущение, когато видях, че сте премахнали голяма част от въведения от мене текст. Имам обаче съображения, които бих искал тук да споделя.

Когато една жена навърши 100 години, едва ли е най-важното, че на младини са я качили за няколко минути на някаква сцена и са я обявили за красавица. Такива сведения са за първосигналната система на хората (гъделичкане на любопитство, одумване на външните характеристики на човека и т.н.). По-съществено е, какво е свършила тази личност през дългия си живот, а и на какво може да се отдаде такава продължителност на живота.

Голяма част от хората биха си казали: “Живяла е добре, затова не е умряла досега”. Както обаче може да се отсъди от благосклонно оставените от Вас 3-4 изречения, бежанското семейство на Радка е започнало в София от нулата. На баща ѝ е струвало десетина-петнадесет години почти денонощен труд, за да изхранва жена и пет деца и да стъпи по-здраво на краката си. След 9 септ. 1944 г. баща и съпруг попадат в графата “пострадали от мероприятията на народната власт” (ако това Ви говори нещо) и за Радка отново настъпват тежки години. С безработен и заболял съпруг, фактически тя е, която храни семейството със своите частни уроци и работата по детските музикални школи.

А защо е дълголетница? Моите обяснения са следните: Наличие на здрави корени и морал в семейството. Търсене на доброто във всеки един индивид. Изпитване на радост и от най–незначителни неща. Липса на каквато и да е завист. Всеотдайност в семейството и в работата. Пълна мобилизация когато е било необходимо. Морална удовлетвореност от извършеното. Много хора са били доволни от постиганите от нея резултати. Религиозност. Пеенето на прекрасните песни на религиозна тематика от руски и български класици в храма “Александър Невски” несъмнено е оказало благотворно влияние. Радвали са я също добрите ѝ деца, сравнително успели в живота пред вид на споменатите обстоятелства.

Класифицирате Радка в графата “Българи”, т.е. българи, отличили се с нещо. Напълно справедливо, според мене, но това трябва да се подкрепи с повече факти.

Класифицирате я в графата “Педагози”. Би следвало, значи, след сведенията за образованието ѝ да се дадат поне няколко реда за тази ѝ педагогическа дейност, а тя е богата: деца, частни ученици, самодейци, студенти – нямат чет. При това, както бях написал, доста от възпитаниците ѝ постигат резултати и при случай не пропущат да изкажат благодарността си.

Наистина, има външна препратка към текста на едно кратичко предаване на БНТ по случай 100-годишния юбилей на Радка и там има малко допълнителни сведения. Този линк обаче може да загуби функцията си поради изключване на съответния сървър в БНТ или архивиране на информацията им на недостъпно място и пр.

Накрая ще споделя, че се изненадах и то приятно, когато случайно открих нанесените от някого данни за Радка Йосифова в Уикипедия. Струва ми се все пак, че това трябва да се обоснове по-добре.

Извинявам се за многословието и благодаря.

С поздрави и добри пожелания,

--Dimiterj 23:04, 15 март 2009 (UTC)[отговор]