Беседа:Реса Колева

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Здравейте,

За мен е чест и удоволствие да се присъединя към вашия екип. С помощта на моя приятел Емил Инджов публикувахме първата ми статия. Тя е за моята майка проф. Реса Колева, изключително уважаван български вокален педагог и изпълнител на камерна музика.

Имам въпрос: В началото на статията виждам ваш служебен текст, изискващ надежден източник. От съдържанието по-долу се вижда, че целият педагогически стаж на Р.К. е протекъл в Държавната музикална академия (днес Национална музикална академия проф. Панчо Владигеров). Р.К. е добре позната както в България, така и в чужбина.

Какво трябва да направя, за да удоволетворя изискванията на Уикипедия? Също така стои бележка за излишни суперлативи в съдържанието. Някои премахнахме, самият аз не виждам в текста такива суперлативи.

Самият аз съм работил дълги години като журналист, учен съм и съм възпитаван да бъда внимателен и отговорен при изготвянето на всяка една публикация.

В началото на септември т.г. публикувах документалната книга "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото". Това е историята на софийския релсов електротранспорт от 1898 г. до днес. Дали представлява интерес за вас да предложа статия за книгата, която е единствена по рода си. Поздрави, Станислав Колев (Stanislav Kolev (беседа))

Здравейте, ще Ви отговоря, но по принцип тази дискусионна страница е само за обсъждане на статията Реса Колева. Всички останали въпроси е по-добре да бъдат задавани занапред на Вашата беседа (там има и приветствено каре, в което има редица препратки към полезни съвети) или на Уикипедия:Разговори.
По отношение на самата статия - има редица случаи, когато хората смятат, че могат свободно да напишат за самите себе си или свои познати и близки (с цел реклама), но целите на Уикипедия са други и затова са поставени и редица изисквания за енциклопедична значимост към обектите на статиите. След като пишете за майка си, Вие сте в конфликт на интереси. Освен това не сте неутрален - затова е и бележката за излишни суперлативи. Все пак, ако личността отговаря на критериите за значимост на хора и има подходящи вторични източници, статията следва да остане. Тя обаче трябва да съдържа твърдения, изказани от други хора, не от Вас или майка Ви, които са оценили нейния принос по някакъв начин - това се има предвид под вторични източници.
След като се запознаете с правилата, сте свободен да пишете по каквито теми искате - няма ограничения освен посочените изисквания за енциклопедична значимост и неутралност на изказа. Питайте, ако нещо не Ви е ясно--Ket (беседа) 11:19, 29 декември 2019 (UTC)[отговор]

Здравейте Кейт,

Благодаря за отговора. Съжалявам, че съм задал въпросите на неподходящо място. Започвам да се научавам как да правя нещата :-)

Относно конфликта на интереси: В статията Реса Колева не съм вложили мой авторски тескст. Информацията в нея се базира изцяло на статията на проф. Боянка Арнаудова, поместена в брошурата "Реса Колева на 70 години" - издание 2004 г. Не мога и не бих си позволил да давам лични оценки за Реса Колева като камерна певица и признат вокален педагог. Нейната концертна дейност и постиженията на нейните ученици говорят достатъчно сами за себе си. Националната музикална академия проф.Панчо Владигеров е компетентен и сигурен източник за професионалната кариера на Реса Колева.

Искате ли още нещо от мен относно достоверността на изложеното в статията?

Пожелавам ви весело посрещане на новата 2020 г., здраве и лично щастие!

(Stanislav Kolev (беседа) 18:51, 30 декември 2019 (UTC))[отговор]

Здравейте, пипнах статията малко и вече има по-енциклопедичен вид. По отношение на брошурата, която посочвате - тя съхранява ли се някъде, където човек може да я погледне? Няма ли и други писмени отзиви за нейната дейност, например в печата? Самата Веселина Кацарова не е ли изразила благодарност към нея някъде? Поставете се на мястото на читател, съвършено незапознат с материята - той трябва да приеме всичко написано на доверие. Аз лично не се съмнявам в добрите Ви намерения, но изискването за проверимост на източниците е основно в Уикипедия, а на достоверността на изложеното в нея разчитат много хора.--Ket (беседа) 14:44, 31 декември 2019 (UTC)[отговор]