Беседа:Стоманеците

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

А регистърът на населените места в България е пълен с грешни наименования поради безхаберието или некадърността на чиновниците, които са го подготвяли - така например в този регистър името на това село в Габровска община е написано като "Стоманеците", докато от векове това село се нарича Стомонеци. Чиновниците само е трябвало да проверят как е записано това село в предишните регистри или исторически източници. L.Payakoff 20:49, 29 юли 2013 (UTC)


Селото носи официалното наименование Стоманеците според всички официални списъци на населените места от 1885 г. насам и в този смисъл в Националния регистър на населените места няма грешка.

Възстановявам в статията наименованието Стоманеците като официално навсякъде, където неоснователно беше променено.

Въвеждам нова първа глава „За наименованието“ - считам това за необходимо и коректно.

За промените на имената на населените места има нормативен ред, завършващ с указ на президента, а до такава евентуална промяна селото официално е Стоманеците.

Penssio (беседа) 20:18, 14 септември 2020 (UTC)[отговор]

Живял съм в това село през 1948/1949 г. Никой не наричаше тогава (а и сега) това село с името СтомАнеци. Нямам представа откъде е дошло това А в името, след като първоначално е било О. А името на селото, предполагам, знаят най-добре жителите му... ->L.Payakoff 04:59, 19 септември 2020 (UTC)

Разбирам Ви. При сегашното положение вероятно трябва на общинско или областно равнище да се опита иницииране на процедура за преименуване с участие на специалисти, но въз основа на автентични документи относно историята на името „Стомонеци“ от предосвобожденско време – османски, църковни или други. Интересно е какви съображения от периода от 1881 до 1887 г. – предполагам без да съм уверен, че изхождат от тогавашните местни власти – са породили прехода от „о“ към „а“, но къде да се търси не зная, дали не в евентуално запазени архиви на тези власти ...

Penssio (беседа) 05:49, 21 септември 2020 (UTC)[отговор]