Беседа:Темперамент

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Редактирам текста за Юнг, защото показва пристрастност:

Екстровертните хора са насочени навън. Те изпитват нужда от социални контакти. Характеризират се със спонтанност.Често избухват,бързо реагират,за което по-късно съжаляват.

Коментар: 1) Юнг е разработил много повече от 2 реда текст за екстро/интровертизъм и това си струва да се спомене

2) Екстро/интровертизмът не е едностранчив - няма само екстроверти и интроверти. Повечето хора са някъде посредата и то толкова посредата, че може да бъдат и аб-верти, т.е амбивалентни, т.е неопределени. В случая обаче говорим за по-силно или по-слабо изразен екстровертизъм (екстровертност).

3) Екстровертите е по-вероятно да изпитват нужда от социални контакти, но съвсем не е задължително да са спонтанни, нито да реагират бързо, а още по-малко да съжаляват за реакцията си.

Относно интровертността:

Интровертните хора са насочени навътре. Те са стеснителни, сковани. В стресови ситуации стават социално неконтактни.

Коментар:

1)Не е задължително да са стеснителни и никак даже сковани.

2)Колкото си по-интровертен, толкова по-малко си склонен към социални контакти, но точно в стресовите ситуации е възможна проявата на едни непознати процеси, в които интроверта да стане по-контактен дори от екстровертите.

Източник: Изследванията на Юнг и типологията на Майърс-Бригс Nitrobga 21:27, 16 април 2010 (UTC)[отговор]

Съгласен съм с написаното от вас. Само една забележка, хората, които чувстват едновременно противоположни чувства или пък имат и двете ориентации представени в себе си се наричат амби(о)вертиусмивка--Ilikeliljon 17:11, 17 април 2010 (UTC)[отговор]