Беседа:Торта „Гараш“

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тъй като тази редакция е изтрита донякъде основателно, но съдържа важна сравнителна информация, а и заради труда на автора, го премествам тук :

Приготвяне на торта Гараш (рецепти)[редактиране на кода]

Гараш торта (1935 година)

Продукти: 250 грама млечни орехи (може и лешници); (най-вероятно е да е печатна грешка в книгата, млечни - млени); 350 грама пудра захар; 10-12 белтъка;

Приготовление: Захарта и орехите се смесват, прибавяме белтъците и бъркаме докато се образува една възрядка каша. Разделя се и пече на 5-6 платки (като Добуш) в умерена пещ. Веднага щом се опекат изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошават. Попълват се със следния крем:

Продукти за крема : 300 грама шоколад; 5 жълтъка; 500 грама захар; 1 чаша мляко; 500 грама краве масло или млечен каймак (млечна сладкарска сметана с висока масленост);

Приготовление на крема. Шоколада надробен, млякото, захарта, жълтъците и маслото се поставят общо на огъня и бъркат докато заврът (най-много 10 минути). Поставя се на студено за да изстине, а ако бързаме може да бъркаме докато изстине и добие сивошоколадов цвят. С този крем попълваме до 1/2 см (половин сантиметър) платките, закръгляваме го добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем (с бадеми боядисани в зелена боя). Една от най-хубавите торти.

Източник: Поликсена Семерджиева, Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" 1935 г.

Гараш торта (1939 година)

Продукти: 150 грама орехи млени; 150 грама пудра захар; 5 белтъка; 1 супена лъжица вода;

Приготовление: Всички продукти се размесват и след като се разтопи добре захарта се разпределя на 6 платки върху намазани и напудрени тавички, след което се пекат.

Печене: Предварително загряване на фурната 10 минути долно горене и 10 минути горно горене. Слагат се платките една след друга във фурната и всяка платка се пече 5 минути средно горене - общо 30 минути.

Гарнировка на тортата: Платките се зафилват една с друга с крем "Паризиана" - След като се залепат всички, изравняват се с помощта на остър нож и се поливат с темпериран кувертюр. Върху краищата на полетата торта се наръсват зелени накълцани бадеми.Щом като кувертюра се стегне, тортата е готова за рязане.

Източник: Владо Иванов, Борис Пенев "Рецепти за електро-кухня" 1939 г.

Гараш торта (1956 година)

Продукти: млени орехи 0,150 кг; захар пудра 0,150 кг; белтъци 5 бр.; вода 0,025 кг; крем "паризиана" 0,500 кг; кувертюр (кухненски шоколад) 0,250 кг; обелени накълцани бадеми оцветени зелено 0,050 кг; растително масло 0,050 кг; брашно 0,050 кг;

Приготовление: Всички продукти се размесват и след като се разтвори добре захарта се разпределят на шест платки върху намазани и поръсени с брашно тавички. Пекат се на умерена затоплена пещ.

Гарнировка: Платките се съединяват с крем "Паризиана", изравняват се с остър нож и се поливат с темпериран кувертюр. Върху краищата на полятата торта се наръсват накълцани зелено оцветени бадеми.

Крем "Паризиана". Продукти: захар 0,500 кг; прясно масло (краве) 0,150 кг; гликоза 0,050 кг; вода 0,350 кг; шоколад натурален (кувертюр) 0,750 кг; Приготовление на крема: Захарта, гликозата и водата се варят 5 минути на слаб огън. Изваждат се от огъня, прибавя се маслото и кувертюрът, нарязан на дребно, и се бърка до пресичане, след което кремът е готов за употреба.

Източник: Борис Пенев, Стефан Попов "Сладкарско производство.Технология на сладкарското производство" 1956 г.

Публикации на рецептата[редактиране на кода]

За първи път рецептата се появява в книгата на Поликсена Семерджиева (завършила Висша Кооперативна Школа) и Христо Семерджиев "Практическо ръководство по модерно сладкарство и част от вегетарианска кухня" през 1935 година в Горна Оряховица и се преиздава през 1936 година в София. По късно рецепти се срещат и в множество други книги: Владо Иванов и Борис Пенев "Рецепти за електро-кухня" и "Сладкарски рецепти за електро-кухня" от 1939 година, Борис Пенев и Стефан Попов - "Сладкарско производство. Технология на сладкарското производство" от 1956 година (преиздаване с редакция на рецептата от 1939), сборника „Десерти“ на Мария Донева и Любомир Камберов, издаден през 1958 г., Соня Бордовска, Бекир Бекиров, Владимир Иванов -"Сборник от рецепти и разходни норми за сладкарското производство" от 1963 г., Славчо Петров Стоянов, Бекир Бекиров, Гергана Петрова, Константин Бояджиев - „Кондитерские изделия” от 1969 г. и по-ранното издание на български от 1965 г., Димитър Мошлев, Павлина Попова, Кирил Божилов и др. "Рецептурник-готварство и сладкарство" от 1970 г., Любомир Ангелов, Александър Бакърджиев - „Технология на сладкарското производство” от 1972 г. и други книги.