Беседа:Храм на Артемида (Ефес)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Метеорит, паднал от Юпитер[редактиране на кода]

Този най-ранен храм е имал свещен камък, вероятно метеорит, който „паднал от Юпитер“...

Понеже оправям препратки към пренасочващите страници, имам въпрос: от кой Юпитер е паднал свещеният камък? От Юпитер (планета) или от Юпитер (бог)? Щото на планетата няма камъни, тя е газов гигант и от нея не вярвам да е паднал камък. Значи е от бога, той камъни ли си носи докато си лети? Ако някой знае, нека поправи препратката. Благодаря. --Петко | беседа 17:54, 16 юни 2005 (UTC)[отговор]

"..That earliest temple contained a sacred stone, probably a meteorite, that had „fallen from Jupiter.“ http://www.unmuseum.org/ephesus.htm . Разбирам го като платената Юпитер, защото казват „метеорит“. И това, което ние знаем в наши дни е различно от това, което те са мислели преди 2800 години. Всъщност и през ум не ми мина, че може да е богът Юпитер, защото той все пак е римски бог. споменават.--Darsie 18:15, 16 юни 2005 (UTC)[отговор]


Знам че темата е стара, но прочит в смисъла на планетата Юпитер (и съответно линкването ѝ) е неправилен, става въпрос за семантика, която е некоректно преведена и обяснена в българската страница.

Има се предвид ДЕЯНИЯТА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ (което и е споменато в английската версия), конкретно „Апостол Павел в Ефес“ (версия на български)

19:35 Градският писар обаче усмири тълпата и каза: „Ефесяни, кой не знае, че град Ефес е служител на великата богиня Артемида и на падналия от небето неин идол?

, докато в: Bible Hub вариантите са м/у „паднал/хвърлен/от небето от Юпитер/Зевс“, , т.е. никъде не е имано предвид планетата, ами че то през 8 век пр.н.е (доколкото астрономията е била развита), тогавашните древни гърци със сигурност не са наричали онова небесно тяло със това име. Единственото възможно тълкуване е богът Юпитер. В тази връзка да ви обърна внимание и, че в алтернативните преводи в Bible Hub на немалко места се Артемида е заместена с Диана, тоест това обяснява и заместването на древногръцките с римски божества, имайки предвид, че Деянията са писани през новата ера, т.е. по вече римско време.
--LiberDIO (беседа) 20:39, 28 декември 2020 (UTC)[отговор]

Противоречие в текста[редактиране на кода]

То идва от това, че който и да е писал/превеждал страницата е написал, че: „хем бил храм на Артемида“ ма хем „Ефеската Артемида (Диана) не е била същата богиня, която е почитана в Древна Гърция“.... то сега последно е ли или не е... което разминаване е пояснено в англ. и руската версии, но не и в нашата, и е противоречиво, погрешно и объркващо.
--LiberDIO (беседа) 20:39, 28 декември 2020 (UTC)[отговор]

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля, чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.--Ket (беседа) 17:10, 29 декември 2020 (UTC)[отговор]


Ще, разбира се, просто вчера не ми остана време. :-)
--LiberDIO (беседа) 21:44, 29 декември 2020 (UTC)[отговор]