Беседа:Червена скала

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

До Потребител:DiHri

„Постройките са групирани“, пишеш ти – не, постройките не са групирани, но в твоя чест (и като благодарност за сигнала) ще променя все пак текста така: „Селото е застроено предимно ...“. Безпокоеше ме, че се казва и „застроена супа“, но в речника са пропуснали кулинарното значение на термина „застроен“.

За справка – РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК:

ЗАСТРО̀ЙКА1 ж. Готв. Разбито яйце или смес от разбито яйце, кисело или прясно мляко, сметана и под., понякога и брашно, за прибавяне към ястие, обикн. супа, чорба или бульон. По-рано бях готвачка, .. По̀ ми приляга да правя запръжки, .. да докарвам застройките, отколкото да държа калема като вас. В. Нешков, Н, 285. Застройката се приготвя по следния начин: жълтъците се разбиват с тел и като се бъркат непрекъснато, към тях се прибавя горещо мляко. Н. Сотиров, СК, 288.

ЗАСТРО̀ЙКА2 ж. Спец. Това, което е застроено, построено върху някаква площ. Считам за основателно също така да се регулира и квартал „Щастие” в границите на плътната му застройка. ВН, 1959, бр. 2512, 2. Без да се държи сметка за съществуващата застройка, в редица градоустройствени планове се предвижда значително комплексно блоково застрояване.

Penssio (беседа) 11:18, 27 май 2019 (UTC)[отговор]