Беседа:Чуйпетлово

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Преселници от беломорието[редактиране на кода]

Последно Македония или Тракия? Или и двете? Или никое? Ето как се въведе тезата:

  • 1ва версия (2008-2009 г.): Тезата за преселници от беломорието пръв е написал Специални:Приноси/87.126.174.190, който вмъкна в статията "/населението е с корени от беломорска македония/"[1].
  • 2ра версия (2009-2019г.) За най-дълго време се запази редакцията на Специални:Приноси/85.11.182.7, който промени "македония" на "Тракия"[2].
  • Други версии (юни 2019 г.) Преди няколко дни въпросната теза беше премахната, а след това Rumensz написа, че населението направо е дошло директно от Беломорска Тракия. Версия към момента: "/населението е с корени от беломорска Тракия/"

Източници няма ли? И последно Македония или Тракия? За съседното село Боснек например има легенда, че се казва така защото основателите му са дошли боси от Македония, но тя е в противоречие с другата легенда, че село Боснек и Сръбски Самоков са основани от босненци. Виждам, че тезата за население с корени от Тракия в Чуйпетлово всъщност първом говореше за корени от Македония и се съмнявам, че смисъла е бил нещо съвсем косвено (тоест корени от Македония, чрез легендарните основатели на съседното Боснек). Може и нещо да е вярно или не. Все пак, когато не се цитира абсолютно нищо като литературата не трябва и да се пише нищо. Освен ако не е непубликувана местна легенда. Но, както изглежда(поне на мене) информацията не беше преставена като местна легенда, а като мистериозна тълковка на някой си. Автора на тезата за беломорието не трябваше да се пести, а да напише откъде има информацията. И дали конкретно има предвид че, основателите на Чуйпетлово са от беломорието, или просто някои преселници от съседното Боснек.

--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 79.100.159.45 (беседа) 18:10, 28 юни 2019‎ (UTC)[отговор]

Благодаря Ви за забележките. Статиите за села често са проблемни, главно заради оскъдната благонадеждна краеведска литература. Поради тази причина, като цяло имаме практика да не сме толкова стриктни към изискването да се посочват източници на твърденията, но сте абсолютно прав, че всяко съмнително твърдение без източник трябва да бъде премахвано (преди това е добра идея да бъде маркирано с шаблона {{източник}}, така че да се даде известно време на заинтересовани редактори да потърсят подходящи източници).
— Luchesar • Б/П 13:18, 1 юли 2019 (UTC)[отговор]

Според това, името трябва да е Чу̀йпетльово или Чуйпетльо̀во. Само варианта в статията го няма.:-)-- Алиса Селезньова (беседа) 13:34, 1 юли 2019 (UTC)[отговор]