Битка при Игуара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Игуара
Информация
Период13 декември 1895 г.
МястоИгуара, Санта Клара, Куба
РезултатПобеда за Куба
Страни в конфликта
Кубински революционериИспания Кралство Испания
Командири и лидери
Антонио Масео
Максимо Гомес
Испания полковник Сегура
Жертви и загуби
30 убити18 убити

Битката при Игуара е част от войната за независимост на Куба, която се провежда на 13 декември 1895 г. в провинция Санта Клара.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

Същия ден близо до град Игуара, настъпателната колона под командването на генерал-майори Максимо Гомес и Антонио Масео[1] се изправя срещу испанците, под командването на полковник Сегура.[2]

Нашествениците пресичат река Хатибонико за да влязат в Лас Вилас и когато само половината прекосяват реката, те се натъкват на испанските войски. Гомес заема близък хълм за да победи настъпващия противник. От своя страна Масео отива до реката за да предотврати разделянето на колоната на две части.

Когато испанските войски виждат кубинците, те откриват силен огън по тях. Те се организират в две линии и в същото време атакуват силите на двамата генерали.

Масео решава да атакува с кавалерията си и въпреки интензивния огън, това не попречва на унищожаването на няколко части от испанските войски, чиито сили са дезорганизирани. Гомес атакува от другия фланг и тилът на революционерите, които току-що са завършили прекосяването на реката, също атакуват, което слага край на съпротивата на испанците и те предприемат изтегляне.

Кубинците събират изоставеното оръжие и оборудване и атакуват отново. След два часа битка Гомес и Масео слагат край на двубоя. И двете сили претърпяват тежки загуби: кубинците губят 30 конници, включително подполковник Енрике Сеспедес, а испанците оставят 18 свои да лежат на бойното поле. Кубинците пленяват 54 пушки и няколко мулета, натоварени с различни средства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • General Municipal Museum of Jatibonico.
  • Municipal Library of Jatibonico " Elcires Pérez González "
  • Association of Combatants of the Cuban Revolution (ACRC) (Jatibonico).
  • CEMI Authors Collective (2014): Encyclopedic Dictionary of Cuban Military History; "First part (1510-1898)", volume II: Combative actions (page 154). Havana: Verde Olivo Editions , 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Iguará в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​