Буксируема мина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Торпеда и мини в края на 19 век. В т.ч. е показана буксируемото торпедо на Харви и способа за употребата му.[1]

Буксируема мина – тип минно оръжие, използвано във втората половина на 19 век. Представлява несамоходен снаряд, буксируем от кораб на дълго въже с цел отбрана от таранен удара на неприятеля или с цел нападение срещу неприятелски кораб.

История[редактиране | редактиране на кода]

Буксируема мина на Харви[редактиране | редактиране на кода]

В края на 1860-те, британските офицери – братята Харви – разработват т.нар. „буксируемо торпедо на Харви“. Представляващо обтекаема по форма мина, буксируема от броненосците паралелно на борда с помощта на дълго въже, закрепено в носовата част на кораба. Детонатора на мината се задейства с електричество от борда на кораба-носител.

Мината на Харви е преди всичко отбранително оръжие. Нейното предназначение е защитата на кораба от таранни атаки; предполагало се, че опасността да се натъкнеш на буксируема мина е достатъчна, за да спре кораба на противника от опит за таранен удар. Освен това, ако носителя на мината сам се опита да таранира противника, буксируемите паралелно на корпуса мини ще поразят противника даже ако той избегне тарана. В бойни действия мината не е използвана.

Буксируема мина на Макаров[редактиране | редактиране на кода]

В периода на руско-турската война от 1878 г., руските миноносци, действащи против турските военни бази, използвали буксируемата мина като настъпателно оръжие. Офицера Макаров разработва особен тип буксируема мина, т.нар. „крилата“. Мината се буксира от минния катер на дълго въже; около кораба на противника, миноносеце рязко завива, освобождавайки буксирното въже. Мината, движейки се по-инерция, захожда под корпуса на неприятелския кораб и се детоннира от електрически запал по кабел.

Мините няколко пъти са използвани в бойни операции, но са оценени като неудобни и са заменени от самоходните мини – торпедата.

Последващо развитие[редактиране | редактиране на кода]

С появата на първите подводници буксируемите мини известно време са използвани като буксируеми дълбочинни бомби[2]. Няма данни за успешна употреба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Энциклопедический словарь Мейера. 3-е издание.
  2. О. Курти „Постройка моделей судов. Энциклопедия судомоделизма“, перевод с итальянского А. А. Чебан, Издательство „Судостроение“, Ленинград 1978 (первое издание) и 1988 (второе издание), ББК 75.717.96, К 93, удк 629.12.(086.5), Часть вторая, Глава XIV „Судовое оружие“, раздел „Подводное оружие“, страница 430
    Orazi Curti „Modeli navali. Enciclopedia del modelismo navale“, U.Mursia & C.Milano

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Nineteenth-century Torpedoes and Their Inventors, Edwyn Gray: Naval Institute Press, 2003.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Буксируемая мина“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​