Вашингтонски монумент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вашингтонският монумент)
Вашингтонският монумент
Панорама от центъра на столицата. Първият ред сгради от ляво на зелената алея са националните музеи на индианското изкуство, авиацията и космонавтиката и др.

Вашингтонският монумент (на английски: Washington Monument) е висок бял обелиск в близост до западната част на парка „Национален мол“ във Вашингтон, окръг Колумбия. Той е построен по случай годишнина от рождението на Джордж Вашингтон - първия президент на Съединените щати. Това е най-високата каменна постройка в света – 169,294 m.

Изграден е от мрамор, гранит и пясъчник. Започнат е през 1848 г., но тъй като скоро след това започва Американската гражданска война, той е завършен чак през 1884 г. След войната при строителството е бил използван друг вид пясъчник; поради това на около половината височина може да се забележи промяна в цвета на паметника.

Посетителите на Вашингтон могат да видят вътрешността на паметника. Има асансьор до върха му. От върха могат да бъдат видени Националният мол, Белият дом, Капитолият на САЩ и паметникът на Ейбрахам Линкълн.