Вирджиния (кораб)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
CSS Virginia
ФлагКонфедеративни американски щати КАЩ
Клас и типброненосец
Служба
Поръчан11 юли 1861 г.
Заложен17 февруари 1862 г.
Спуснат на вода7 март 1862 г.
Изведен от
експлоатация
11 май 1862 г.
Потънал11 май 1862 г.
Основни характеристики
Бруто тонаж4000 т.
Дължина83,8 m
Ширина15,6 m
Газене6,4 m
БроняБорд: 25 – 76 mm
Палуба: 25 mm
Каземат: 102 mm
Задвижванепара (1 винт; два двигателя; 4 котела)
Екипаж320
...
Въоръжение
Артилерия10 (2 ×178 mm; 2 × 160 mm; 6 ×229 mm)
CSS Virginia в Общомедия

ККЩ Вирджиния[1] е първият военен параход с желязна обшивка, построен от Военноморските сили на Конфедерацията през първата година на Американската гражданска война; тя е конструирана като брониран каземат, използвайки повдигнатия оригинален долен корпус и двигатели на разглобената парна фрегата КСЩ Меримак[2] (USS Merrimack). Вирджиния била един от участниците в битката при Хамптън роадс, противопоставяйки се на Съюза на КСЩ Монитор през март 1862 г. Битката е става известна във военноморската история, като първата битка между броненосци.

КСЩ Меримак става ККЩ Вирджиния[редактиране | редактиране на кода]

Реконструкция на бронята[редактиране | редактиране на кода]

Панел, показващ 102 мм. (4 ин.) желязна броня, подкрепена с 610 мм. (24 ин.) дърво

Обгорелия дървен материал на корпуса бил отсечен по оригиналната ватерлиния на съда, оставяйки достатъчно достатъчно хлабина, за да побере големия ѝ гребен винт с две перки. Нов фантейл и брониран каземат били построени на новата главна палуба, а към носа ѝ бил добавен v-образен вълнолом (балотаж), който се прикрепя към бронирания каземат. Тази предна и задна главна палуба и фентейл са проектирани да стоят потопени и са покрити с 10 cm желязна плоча, изградена на два слоя. Каземата е построен от 61 cm дъб и бор в няколко слоя, гарнирани с два инча дебели слоеве от желязо, ориентирани перпендикулярно един на друг и под ъгъл на 36 градуса от хоризонтала, за да отклоняват изстреляните вражески снаряди.

Меримак е възстановен във Вирджиния

Битката при Хамптън роадс[редактиране | редактиране на кода]

Хромолитография, изобразяваща битката при Хамптън роадс

Битката при Хамптън роадс започва на 8 март 1862 г., когато Вирджиния ангажира блокадата на флота на Съюза. Въпреки всички посочени усилия, за да я завършите, новият броненосец все още имаше работници на борда, когато тя достига Хамптън роадс с нея е флотилия от пет ВСК кораби за поддръжка: Raleigh (служи като склад на Вирджиния), Beaufort, Патрик Хенри, Джеймстаун, и Тийзър .

ККЩ Вирджиния таранира и потапя КСЩ Къмбърланд

Унищожаване на ККЩ Вирджиния[редактиране | редактиране на кода]

Print: Destruction of the rebel vessel „Merrimac“ off Crany Island; published by Currier and Ives
Унищожаване на кораб Меримак край остров Крейни, 11 май 1862 г. от Currier and Ives
Котва на ККЩ Вирджиния на предишното му място в Музея на конфедерацията

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ККЩ – Кораб на Конфедерационните щати
  2. КСЩ – Кораб на съединените щати
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата CSS Virginia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​