Виртуален сървър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
IaaS,PaaS,SaaS

Виртулен сървър (на английски: Virtual Private Server (VPS) или Virtual Dedicated Server (VDS)) представлява виртуална машина, която има почти същите приложения, като реалните физически машини. На една физическа машина могат да работят много виртуални сървъри.

Технология[редактиране | edit source]

Всеки виртуален сървър ползва своя собствена операционна система, на която клиентите могат да инсталират голям брой, разнообразни програми, които се поддържат от съответната операционна система.

Видове[редактиране | edit source]

VPS (Virtual Private Server)[редактиране | edit source]

При VPS сървърите ресурсите на машината се споделят между всички потребители, и всеки от тях има достъп до ограничени количества от тях. VPS са с доста по-ниска цена от VDS и поради това, често са предпочитани от компании с по-малък бизнес. Едно от най-честите им приложения е за поддържане на интернет страници. Все по-голяма популярност има и употребата на VPS за Форекс търговия с така наречените форекс роботи.

VDS (Virtual Dedicated Server)[редактиране | edit source]

При VDS сървърите се използва отделна реална машина за всеки потребител. Това предоставя възможност на клиентите да изберат характеристиките на машината и операционната система, в зависимост от нуждите им. Те имат значително по-голям достъп до сървъра, в сравнение с потребителите на VPS. Това значително повишава цената на VDS.

VPS хостинг[редактиране | edit source]

Неограниченият хостинг, предлага обмен на данни, без ограничения за количеството. Обикновенно, той е предлаган със скорост до 10 Mbit/s (Мегабита в секунда), 100Mbit/s, 1000 Mbit/s, а някой достигат дори до 10Gbit/s. Това означава че теоритично за 1 месец, клиентите имат възможност да ползват приблизително 3,33 TB, на 10Mbit/s, 33TB, на 100Mbit/s, и 333TB, на 1000Mbit/s скорост. Реално тези параметри ще са много по-ниски, заради споделянето на машините за много виртуални сървъри. Неограничените дискови пространства и скорости на свързване, са на практика нереални, заради технически ограничения.

laaS cloud[редактиране | edit source]

IaaS (Infrastructure as a Service)е една от трите основни категории на облачните услуги. Другите са: Software as a Service (SaaS) и Platform as a service (PaaS). Доставчиците на IaaS предлагат на клиентите си физически или по-често виртуални машини, както и други услуги. Потребителите отговарят за софтуерната поддръжка на сървърите, като имат достъп чрез интернет, или така наречените "носещи облаци", лични, виртуални мрежи. Доставчиците се грижат за поддръжката на самите машини.