Днепропетровски метрополитен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пътна схема на Днепропетровското метро

Днепропетровският метрополитен (на украински: Дніпропетро́вський метрополіте́н) е метрото в гр. Днепропетровск, Украйна. Започва съществуването си като държавно предприятие, пълното име на експлоатиращата го организация е било Государственное унитарное предприятие „Днепропетровский метрополитен“. От 19 октомври 2011 г е предаден като комунална ( градска) собственост.

Въведен е в експлоатация на 29 декември 1995 г. Разполага с една линия, с дължина 7,1 км, на която са разположени 6 станции. Дължина на пероните - 102 м. От момента на откриването си линията не е удължавана. Строителството на две станции е почти символично, а към юни 2009 г. финансирането е спряно. Въпреки това в перспективните планове се предвижда изграждането и на Втора линия. През 2012 г. е одобрен заем от ЕБВР на стойност 152 млн. евро, който не е усвоен, но през 2014 г. държавата одобрява[1] Съглашението и с ЕИБ (също на стойност 152 млн. евро) и се предполага, че през 2015 г. строителството на 3 метростанции може да започне. Завършването им се очаква през 2018/2019 г.

Към 2014 г. Днепропетровското метро е едно от най-евтините в света : цената на пътуването в него струва само 2 гривни.

Подвижен състав[редактиране | редактиране на кода]

В Днепропетровското метро се движат състави от типа 81-717/714, в тривагонни композиции. Обслужва се от едно депо "Диевка".

Снимки[редактиране | редактиране на кода]

Линия „Централно-Заводска линия“[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Президент Украины Петр Порошенко подписал закон о выделении денег на строительство метро в Днепропетровске