Кандидоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кандидозата е вид гъбична инфекция. Причина е Candida Albicans. Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение. Кандидозата се появява вследствие на замърсяване, прием на антибиотици (антибиотиците убиват бактериите и тяхното място се заема от Кандида Албиканс), слаба имунна система.

Симптоми[редактиране | edit source]

сърбеж, течение, парене при уриниране

Лечение[редактиране | edit source]

След първата поява на гъбичките, желателно е добра хигиена и то дълго време, поемане на повече витамин С и повече кисели вещества, за да може да се възстанови киселинният баланс на организма. Гъбичките се развиват добре в среда с по-висока киселинност и за това е хубаво по време на лечението, да се ограничава захарта, да се яде повече кисело мляко, или да се пие сок от грейпфрут. Най-ефикасното лечение е консумирането на сурово, нерафинирано, студенопресовано кокосово масло. Кокосовото масло съдържа каприлова киселина (известна още като октаноична киселина), която унищожава гъбичките. В същото време трябва да се приемат пробиотици, както и да се консумира кисело мляко. Важно е да се засили имунната система - приемане на витамин С, както и цвят от бъз (трамбъз).

За облекчаване на симптомите (сърбеж, течение, парене при уриниране) желателно е да се правят промивки с кисело мляко(с доказано наличие на Лактобацилус Булгарикус в концентрация 10000000 на грам), отвара от смрадлика . Най-ефективното средство в момента са флуконазолите. Това са триазолови антимикотици. Трябва да се знае, че гъбичните инфекции, включително и тези с Candida, се лекуват с упоритост от страна на пациента. Има случаи на кандидоза, които се лекуват с години, тъй като затихването на инфекцията за момента не е гаранция, че тя пак няма да се появи. Кандидоза може да се появи не само по половите органи, а вкл. и по тялото, например кожни гънки. При мъжете може да засегне препуциума и главичката на пениса. По-успешно ще върви лечението, ако се комбинира с перорален прием, напр. на Фунголон - 150 мг през седмица, особено ако хронифицира. Лечението не трябва да се прекъсва, докато симптомите не изчезнат напълно (зачервяването, бялото течение, сърбежът) и дори да се продължи след това с разреден прием (мазилата веднъж-дваж седмично, таблетките веднъж месечно.) Самолечение никога не трябва да се започва. Лекар трябва да определи дали вида на гъбичките е Кандида и се назначава съответното лечение. Взема се влагалищен секрет и се правят посевки с него. Обикновено при Кандида или каквато и да е инфекция кръвните изследвания показват повишено ниво на левкоцити.

Един от най-ефикасните методи за борба с гъбичките е вътрешната и външна употреба на екстракта от грейпфрут. Екстрактът има много предимства спрямо лекарствата от групата на антибиотиците, главното предимство е, че не унищожава полезните бактерии. Този ефект най-добре се вижда, когато екстрактът се използва срещу Кандида Албиканс. Много лекарства срещу Кандида унищожават не само гъбичката, но и чревната флора, която поддържа възстановяването на организма. Изследвания са показали, че екстрактът от грейпфрут, приеман в препоръчаните дози, не унищожава Бифидобактерията, а съвсем незначително намалява количеството на Лактобацилус Ацидофилус. По този начин екстрактът създава идеалната среда, в която организмът да възстанови своя собствен баланс. В интернет има информация относно същността и приложението на екстракта от грейпфрут.

След прекарана кандидоза за препоръчване е бельото да се пере на ръка с бебешки сапун, като най-неутрален и много гореща вода.

Добре ефективен при лечение на кандидози е 4-6% спиртен или воден разтвор на прополис но е необходимо да се комбинира с екстракт от Грейпфрут за да има траен ефект.

Маслото от Чаено дърво е много ефикасно и убива Кандида но е само за външна употреба.

Хранене[редактиране | edit source]

Ограничете употребата на продукти, съдържащи въглехидрати, захар, плодове, сладко вино, тестени изделия от бяло брашно.

Изключете от менюто си пълномасленото мляко, но наблегнете на киселомлечните продукти с живи бактерии. Така се нормализира микрофлората.

Яжте чесън така ще забавите развитието на гъбичките.

Полезно е да приемате витамини от групата В, препарати с фосфор, желязо и калций.

Външни връзки[редактиране | edit source]