Категория беседа:Академични дисциплини

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Няма ли да е добре подкатегориите на отделните академични дисциплини да бъдат в съответствие с класификацията на реферативните журнали в съответната област? Например за математиката - Mathematical subject classification 2000 ( http://www.ams.org/msc/ ) или системата на руския "Реферативны журнал" в изданията му посветени съответно на математика и информатика ( http://www.viniti.ru ). Все пак тези класификации са мислени години наред и "работят" успешно за десетки или стотици хиляди научни статии. --Присмехулник 18:21, 26 авг 2004 (UTC)

Другия вариант е да оставим йерархията да еволюира в съотвествие с належащите статии. Това ще ни лиши и от трудността при избиране на журнала, който да служи за пример (незнам как седят нещата с copyright). --Станислав 18:40, 26 авг 2004 (UTC)
Това винити не се отваря. Иначе и аз мисля, че е по-добре с течение на времето да се оформят подкатегориите. А ако създадем наистина много статии на математическа тематика и сложим всяка в отделна категория, главната категория ще се задръсти прекалено много. В "Mathematical subject classification 2000" обаче май няма неща като Математици, Теореми и други такива, които на друго място (разбирай - подкатегория) не биха били толкова лесно откриваеми. --Webkid 20:04, 26 авг 2004 (UTC)
Както тръгна математиката става за пример, което си ме радва защото от информатика и математика най-много разбирам. :)) За Математици в MSC 2000 има категория 01A-xx "История на математиката и математици" (http://www.ams.org/msc/01Axx.html) а теоремите са теореми по алгебра, геометрия ... Но ясно е, че няма сега да правим една 95 % празна структура от категории та хората да се оплетат в нея и да не могат да си намерят това, което им трябва. Във всеки случай поне можем да имаме предвид нещо, което вече е изградено.--Присмехулник 13:23, 27 авг 2004 (UTC)
В немската Уикипедия са избрали да ползват MSC. Ние също бихме могли да го направим. Ще бъде просто като добавка - още една категория. Както знаете, една статия може да принадлежи към повече от една категории. --Борислав 13:35, 27 авг 2004 (UTC)