Категория беседа:Еретици

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Категория "Еретици" не мислите ли, че звучи малко грозно. Нужна ли е наистина на Уикипедия такава? И поп Богомил е бил еретик според църквата, но богомилите са го смятали за месия. Огнеслав 10:03, 2 дек 2004 (UTC)

Мисля, че вече го коментирахме някъде, въпрос на отправна система е. Като се има предвид, че съдържа една статия, май спокойно можем да я изтрием. --Спас Колев 11:15, 2 дек 2004 (UTC)
Излишна е. --Борислав Б 14:04, 2 дек 2004 (UTC)
Добре, ами тогава в коя категория ще слагаме хората, обявени за еретици от църквата? Не смятам, че ако имаме за определение за еретик "theological or religious opinion or doctrine maintained in opposition, or held to be contrary, to the ‘catholic’ or orthodox doctrine of the Christian Church, or, by extension, to that of any church, creed, or religious system, considered as orthodox." (това е от en:Heresy), и следователно кажем, че всички обекти в категорията съответстват на определението, ще е обидно за последователите им. Зная, че първоначалната реакция при среща с думата "еретик" е отрицателна, но по-горното определение с нищо не показва, че да си еретик е нещо отрицателно, лошо и т.н. Същата работа и с бъдещата Категория:Терористи. --Webkid 17:04, 2 дек 2004 (UTC)
Например тук на гръцки е изказано следното мнение за Христос: за вярващите християни той е бог (Χριστός=Θεός), за мохамеданите - обикновен пророк (Χριστός =απλός προφήτης), а за юдеите - наказан еретик (Χριστός=κολασμένος αιρετικός). Значи - гледните точки за определяне кой е еретик са различни.--Хари 17:50, 2 дек 2004 (UTC)
Е, в такъв случай се съгласявам. Освен ако не напишем Категория:Еретици според християнската догма, Категория:Еретици според ислямската догма, Категория:Еретици според юдейската догма. Но ще уважим мнението на човека от форума на focusmag.gr и ще затрием категорията. :) --Webkid 18:02, 2 дек 2004 (UTC)