Клуб де Химнасия и Есгрима Ла Плата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Клуб де Химнасия и Есгрима Ла Плата е спортен клуб от Аржентина, намиращ се в град Ла Плата в провинцията Буенос Айрес. Той е основан на 3 юни 1887 като Клуб де Химнасия и Есгрима (Клуб по фехтовка и гимнастика). Неговата основна дейност е футбол и е член на Първа дивизия на Аржентина.

Неговият стадион носи името Хуан Карлос Серийо и е известен още като Естадио дел Боске. Намира се в квартал Мондонго в Ла Плата и може да побере 33 000 зрители. Той също е спортен център, детска градина, начално и средно училище и недвижима собственост от 160 хектара, заедно с други съоръжения.

Клуб де Химнасия и Есгрима е шампион на дивизия Интермедия от футболното първенство през 1915, вицешампион на Първа Дивизия през 1924 и шампион на Първа дивизия през 1929, преди професионализацията през 1931 г.

Клуб де Химнасия и Есгрима печели юбилейната Стогодишна купа на Аржентинската футболна асоциация през 1994 и е шампион на Втора дивизия (1944, 1947, 1952); освен това е вицешампион на Първа дивизия 5 пъти. Прекарва 69 сезона в Първа дивизия, и по този начин е осмият най-големият клуб по престой в нея.

Външни препратки[редактиране | edit source]