Коалиция на левите движения и екологията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Коалицията на левицата, движенията и екологията (на гръцки: Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας) е лява политическа партия, заемаща 4-то място в политическата сцена на Република Гърция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Коалиция[редактиране | редактиране на кода]

Появява се в Гърция като Коалиция на левицата и прогреса (на гръцки: Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου) през март 1989 г. като пореден опит за обединение на по-големите леви партии. Основните партньори са Гръцката комунистическа партия (ГКП, на гръцки: ΚΚΕ) и Гръцката левица (на гр.: ΕΑΡ, наследницата на “ГКП - вътрешна”) по инициатива на тогавашните им лидери Харилаос Флоракис и Леонидас Киркос, като стават съответно първият - председател, а вторият - секретар, на новата формация, която тогава все още не е партия.

За първи път коалицията участва на изборите в 18 юни 1989 г., когато се гласува едновременно за гръцкия и европейския парламенти. Резултатът е 855 559 гласа, съответстващо на 13,12% и осигуряващо 29 депутатски места в гръцкия парламент, а за европарламента - 941 913 гласа, 14,31% и 4 места. През ноември 1989 получава 734 552 гласа, 10,97% и 21 места в гръцкия парламент. През април 1990 - 677 092 гласа, 10,28% и 19 места.

Партия[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1991 г. поради непреодолими различия ГКП се оттегля от коалицията. Голяма част обаче от нейните членове остават и участват в първата общогръцка конференция на коалицията, между които и Мария Даманаки - председател тогава на Коалицията, както и сегашният председател Алекос Алаванос. На конференцията се решава преобразуване на Коалицията от съюз на партии в партия с единна организационна структура. Другата партия съучредителка на коалицията (Гръцката левица) се саморазпуска с решение на конгреса ѝ, свикан през май 1992 г.

Скромният резултат на изборите (без подкрепата вече на ГКП, която участва самостоятелно) през 1993 г. (2,94%) лишава Коалицията от места в гръцкия парламент (необходимият минимум е 3%), в резултат на което председателката Мария Даманаки си подава оставката.

През 1994 Коалицията, с председател Никос Константопулос, постига най-високия си успех като партия в избори за европарламент – 6,26% с 2 места, а 2 год. по-късно в националните избори - 5,12% с 10 места.

През 2004 г. с решение на 4 конгрес партията се преименува от “Коалиция на левицата и прогреса” в “Коалиция на левицата, движенията и екологията” (Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας) или само „Коалиция“, съкратено ΣΥΝ.

През април 2004 г. участва в националните избори в коалиция с други по-малки леви партии и организации под наименованието „Коалиция на радикалната левица“ и постига резултат 41 539 гласа, 3,26% и 6 места.

В изборите за европарламент през юни 2004 г. Коалицията участва без партньорите си, като печели 253 542 гласа, 4,16% и 1 място в европарламента.

През октомври 2006 г. кандидатът за кмет на Атина, издигнат от Коалицията на радикалната левица, получава 10,5% от гласовете и се нарежда на 3-то място след кандидатите на „Нова демокрация“ и ПАСОК, което се тълкува като задоволителен успех.

Политическа позиция[редактиране | редактиране на кода]

Из Устава на партията, както е обновен от Организационния уставен конгрес през 2005 г., четем следното.

  • “Коалицията на левицата, движенията и екологията е политическа партия на съвременната демократична радикална… левица. Политическо движение на левите и прогресивните граждани на нашата страна, конфронтираща се и антагонистична сила към отношенията на експлоатация, подтисничество и отчуждаване на капиталистическото общество…
  • Коалицията е плод и израз на силите, които са се борили и се борят за обновлението и осъвременяването на Левицата, на силите, които се вдъхновяват от идеалите и принципите на демократичния социализъм и политическата екология и смятат за икуменичен и безспорен принципа на демокрацията…
  • Коалицията желае да изразява всички онези, които търсят радикална и оборваща политическа партия, с европейска ориентация, съвременна и антагонистична към анахронизма и консерватизма, несправедливостта и изоставането по отношение на опазването на околната среда на гръцкото общество…
  • Коалицията е член на партията Европейска левица…
  • Член на Коалицията може да бъде всеки мъж и жена,… чужденец по произход, който живее и работи в Гърция…”

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]