Крум Дончев през сезон 2009

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Крум Дончев печели националната рали титла през сезон 2009, като екипа на Приста Ойл Рали Тийм започва много амбициозно новият сезон, като първата голяма промяна е замяната на дългогодишен навигатор Стойко Вълчев, като мястото е заето от опитния Петър Йорданов.

Крум Дончев и Пепи Йорданов, април 2010 година.

Голямото предизвикателство за Крум Дончев и Петър Йорданов е участието в Рали България 2009, в което завършват на 2 място в генералното класиране (състезанието е прекратено предсрочно заради тежка катастрофа на екипажа Браян Лавио/Флавио Гулиелмини, в който Гулиелмини загива). Дончев има шанс за втора победа, водейки битка с временния водач в ралито – Джандоменико Басо, което не се случва заради трагедията.

Следва участие в Рали Хеброс, което екипа печели без проблеми. След това състезание екипажа води класирането в националния рали шампионат 2009. За Дончев това е четвърта победа в Рали Хеброс (2002, 2004 и 2005)[1].

Въпреки че сезон 2009 започва с големи надежди за Крум Дончев, финасовата криза, която е налегнала модерният свят, застига и автомобилният спорт. През месец август същата година от тима обявяват официално, че Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов официално прекратяват участието си в Европейския рали шампионат за 2009 г., като няма да се състезават в оставащите кръгове от календара. Участието на екипажа (до този момент имаха шанс да спечелят европейската титла), е възпрепятстван поради недостиг на средства.

Един месец след обявяването за прекратяване на участие в Европейския шампионат, Крум Дончев, заедно с дългогодишния си навигатор му Стойко Вълчев (специално за това състезание Петър Йорданов преостъпва мястото), участват в трудното 42-ро издание на Рали Сърбия.

Състезанието е белязано с множество технически проблеми. Още в първата отсечка от надпреварата се поврежда устройството за комуникацията между пилота и навигатора по време на състезание. На третия етап в колата започва да навлиза дим. Проблемът е отстранен, по време на регламентирания 20-минутен престои в бокса, откъдето екипажът стартира четвъртия етап. Скоро след старта колата отново започва да се пълни с дим а скоро и започва да гори. Екипажа успява да угаси огъня, но установява сериозен проблем – задният диференциал е счупен. В резултата на тази авария екипажа отпада от състезанието, което е първото отпадане на Крум Дончев през сезон 2009.

Екипажа спечелва всички състезания през годината (Рали „Траянови Врата“, Рали „Вида“, Рали „Стари Столици“, в Рали „България“ е втори, но е най-високо класирал се български екипаж, и Рали „Хеброс“), с изключение на Рали Сърбия, което дава точки за националния шампионат. Екипажа спечелва всички състезания през годината (Рали Траянови Врата, Рали Вида, Рали Стари Столици, Рали България и Рали Хеброс), с изключение на Рали Сърбия, което дава точки за националния шампионат.

В края на месец септември Дончев и Йорданов са лидери в рали шампионата на България, като в своя клас N/4 имат актив от 50 точки (от максимални възможни 60), преди последното Рали Твърдица, което се провежда в средата на месец октомври (втори са Ясен Попов/Никола Попов).

В последното състезание за 2009 година, Крум и тима на Приста Ойл Рали Тим правят жест към дългогодишния състезател и бивш навигатор на Дончев – Румен Манолов, който става навигатор в Рали Твърдица, като така приключва своята 30-годишна кариера в този спорт. В самото състезание екипажа получава повреда и отпада.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.motorsport.bg Архив на оригинала от 2009-05-22 в Wayback Machine. – Втора поредна победа за Крум Дончев и Петър Йорданов в националния рали шампионат 2009 година