Култура на Корея

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Традиционната култура на Корея представлява общото културно наследство на населението на корейския полуостров. От средата на 20 век полуострова бива разделен политически на Северна и Южна Корея, като в резултат от това поделение възникват множество културни различия между двете страни.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Къщи[редактиране | редактиране на кода]

Корейска традиционна къща ханок

Корейските традиционни къщи се наричат ханок (хангъл:한옥). Местата където те биват построени обикновено се избират чрез използването на традиционна геомантия. Въпреки че геомантията е съществена част от корейската култура и шаманизъм от праисторически времена, тя повторно се въвежда от Китай в Корея по време на периода на Трите царства в корейската история.

Една къща трябва да бъде построена срещу хълм и да гледа на юг, за да влиза вътре колкото се може повече слънчева светлина. Този начин на строеж все още се предпочита в модерна Корея. Геомантията също играе важна роля за формата на сградата, посоката към която гледа и материала, с който се строи.

Стара корейска сламена къща

Традиционните корейски къщи могат да бъдат построени с вътрешно крило (안채, анче) и външно крило (사랑채, сарангче). Индивидуалното оформление на една къща зависи от региона, в който е разположена и богатството на семейството. Докато аристократичните семейства използват външното крило за приеми с гости, по-бедните семейства гледат домашни животни и добитък в тяхното сарангче. Колкото е по-богато семейството, толкова е и по-голяма къщата. Въпреки това е забранено на всички семейства да имат по-голяма резиденция от тази на краля, и тя не трябва да надвишава 99 кан. Кан е разстоянието между две колони в традиционната къща.

Вътрешното крило обикновено се състои от дневна стая, кухня и централна зала с дървен под. В зависимост от статуса на семейството, могат да се построят и допълнителни помещения. Бедните фермерски семейства често нямат каквото и да е било външно крило в къщите си.

Характерно за корейските къщи е използването на подово отопление (온돌, ондол) още от праисторически времена. Основните материали за строеж са дърво, глина, керемиди, камък и слама. В днешно време няма много оцелели традиционни къщи, поради използването на материали като дърво и глина. Въпреки това в днешно време корейците живеят в апартаменти и модернизирани къщи

Вътрешен дизайн на стара корейска къща

Градини[редактиране | редактиране на кода]

Принципът на създаване на храмови градини е един и същ с този на частните градини създадени за лично ползване. Корейското градинарство в Източна Азия е силно повлияно от корейския шаманизъм и корейската народна религия. Шаманизмът набляга над природното и мистериозното, като се обръща голямо внимание на детайлите на оформлението на градината. За разлика от японската и китайска градина, която е изпълнена с елементи създадени от човек, в традиционната корейска градина се избягва да се поставят изкуствени елементи, като по този начин градината изглежда по-естествена.

Езерцето с лотоси е важна характеристика на корейската градина. Ако в градината има естествен поток, често в близост до него се строи беседка/павилион, позволяваща да се наблюдава водата. Терасирани цветни лехи са често срещани в традиционната корейска градина.

Облекло[редактиране | редактиране на кода]

Традиционното корейско облекло наречено ханбок(한복, 韓服) се носи от древни времена. Ханбок се състои от горна част – риза (чогори) и пола (чима).

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Оризът е характерната храна на Корея. Корейската кухня е силно повлияна от агрикултурното минало на страната. Основните зърнени култури в Корея са ориз, ечемик и боб, но се използват и много други допълнителни зърнени растения. Рибата и други морски дарове също са много важни, тъй като Корея е полуостров. От ранни времена също започват да се готвят ферментирали храни. Те включват маринована риба и туршии. Този вид храна осигурява важни протеини и витамини по време на зимата.

Ястията в Корея могат да се разделят на церемониална храна и ритуална храна. Церемониалната храна се използва когато детето достигне 100 дена живот, по време на първия рожден ден, на сватбена церемония, и на 60-ия рожден ден. Ритуалната храна се използва на погребения, при обреди свързани с предците, шамански приношения и храмова храна.

Отличителна характеристика на храмовата храна е това, че при приготвянето ѝ не използват петте подправки със силен аромат на корейската кухня (чесън, зелен лук, див рокамбол, праз и джинджифил) и месо.

Кимчи е една от най-известните храни в Корея. Кимчи са мариновани зеленчуци, които съдържат витамини А и С, тиамин, рибофлавин, желязо, калций, каротин и др. Съществуват много видове кимчи като кимчи от зеле, кимчи от краставици, ряпа, и сесам.

За церемонии и ритуали се използват оризови питки. Цветът на храната и съставките на рецептите се съчетават в баланс с ин и ян. В днешно време, сурасан (традиционна придворна кухня) е достъпна за цялото население. В миналото ястията от зеленчуци са изключително важни, но консумацията на месо днес е увеличена. Традиционни ястия включват самбап, пулгоги, синсоло, кимчи, пибимбап, и куджолпан

Обекти на световното наследство[редактиране | редактиране на кода]

Хуасон[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Culture of Korea в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​