Манчестърска школа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Под Манчестърска школа (на английски: Manchester school) се разбират възгледите на група икономисти, привърженици на свободната търговия, от Манчестър.

Те развиват концепцията, че най-удачния "икономически модел" (дотолкова, доколкото имат такъв) е пълния икономически либерализъм на физиократите и класиците.

Според манчестърските икономисти, държавата следва да се изключи от монопола (но те не са против частния монопол), като не следва да бъде и суровинен ценови регулатор, да не регулира продължителността на работния ден, да не регламентира трудовите правоотношения и т.н. Тези "неандерталски" и хищнически възгледи са подложени на повсемесна критика заради цинизма си. Ото Глагау нарича Манчестърската школа - учение на цар Мидас.

Известни представители на школата са Ричард Кобден, Джон Брайт, Уолтър Бейджхот, Робърт Хифен, Франческо Ферара.

От 1932 г. идеолозите на учението издават списанието The Manchester School, откъдето тези икономически възгледи стават известни като Манчестърска школа.

Последният виден представител в управлението на школата е бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, която до последно се съпротивлява срещу обединението на Германия поставяйки своя непреодолима пречка срещу тази съветска инициатива - след обединението британски войски да имат правото да провеждат военни учения на територията на бившата ГДР.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]