Мач на звездите в НБА

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Мач на звездите в НБА (на английски: NВА All-Star Game) е ежегоден баскетболен мач, който се провежда между най-добрите действащи играчи на Източната и Западната конференции в НБА. Първият мач се е провел на 2 март 1951 в Бостън.

Уикендът на Мача на звездите се провежда традиционно през февруари и заедно със съпътстващите прояви е най-големият празник на баскетбола в САЩ. В петък се провежда Мачът на новаците, а в събота състезанията за забивки и стрелба от зоната за три точки. Същинския Мач на звездите е оставен за неделния ден.

В проведените 66 срещи до 2017 г. Източната конференция води с убедителна преднина – 37:29 победи. До 2017 г. стартовият състав за Мача на звездите се избира от феновете чрез гласуване по интернет. Резервните пет играча се избират от треньорите в лигата, като всеки треньор няма право да гласува за играчи от своя отбор.

От 2018 г. водещите участници в гласуването за всяка конференция са определени като капитани на отбори и могат да избират от групата на всички звезди резервите, за да формират своите екипи независимо от конференцията. Леброн Джеймс и Стивън Къри стават първите капитани, избрали играчи за отборите си чрез новия формат за мача на звездите в НБА през 2018 г. в нетелевизионен проект на 25 януари. [1] Вероятно поради интереса на феновете към процеса на подбора, капитаните за мача на звездите за 2019 г., Леброн Джеймс и Джанис Антетокунмпо, съставят своите отбори на живо по TNT. [2] Екипите също играят за благотворителна организация по свой избор, за да помогнат на игрите да останат конкурентни. [3]

Във всеки Мач на звездите се избира и Най-ценен играч (точен превод от „Most valuable player“ – MVP или Най-полезен играч). Наградата се дава на най-добрият баскетболист измежду най-добрите звезди, подбрани от най-силното първенство в света за съставяне на двата отбора и по престиж може да се сравнява със Златната топка във футбола. Боб Петит и Коби Брайънт са единствените двама играчи в историята печелили отличието по 4 пъти в кариерата си. Oскaр Рoбъртсън, Майкъл Джордан и Шакил О'Нийл са печелили наградата MVP по 3 пъти.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Боб Петит, 4 пъти MVP
Коби Брайънт (4 MVP) пази Леброн Джеймс (3 MVP)
Преди Мач на звездите в НБА
Шакил О'Нийл, 3 пъти MVP
Oскaр Рoбъртсън, 3 пъти MVP

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. NBA All-Star Game draft results: LeBron James, Stephen Curry select their teams // CBS. Посетен на 26 January 2018.
  2. All-Star Draft filled with surprises and even one trade // NBA, February 11, 2019.
  3. No more East vs. West as NBA revamps All-Star Game format // October 3, 2017. Посетен на October 3, 2017.