Метрополитен Палма де Майорка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Метрополитен "Палма де Майорка" е метросистемата, обслужваща столицата на Балеарските острови на Палма де Майорка, Испания.

Открито е на 25 април 2007 г. Има 1 линия с дължина 7.2 км. и 9 метростанции, като свързва центъра на града с Университета на Балеарските острови. Строежът на метрото продължава две години и е на стойност 312 млн. евро. Обслужва се от компанията "Железопътни услуги Майорка" (Servicios Ferroviarios de Mallorca).

Описание[редактиране | edit source]

По единствената линия на метрото на Палма де Майорка се движат 6 мотриси - CAF производство, с размери 2.55 м и 33 м. Разстоянието между релсите на метрото е 1000 мм., а електрическото захранване се осъществява посредством контактна мрежа. Почти всички метростанции се намират под земята с изключение на станция "Сан Сардина". 2.6 км. от линията на метрото е наземна. Тръбите на тунелите се намират на средна дълбочина от 8 м.. Дължината на станциите е 80 м., а платформите им са с височина 1 м. и ширина 5 м. Мотрисите се движат на интервал от 13 минути, което позволява дневно да се правят около 73 рейса във всяка посока. Работното време на метрото е от 06:15 ч. до 22:50 ч.