Нанотермит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нано-термит)

Нанотермит или „супертермит“ [1] е метастабилна интермолекулярна смес (МИС), характеризираща се с големина на частица на своите основни съставки, метал и метален оксид, под 1 микрометър. Това позволява високи и изработвани според желанието нива на реакция. Нанотермитите се състоят от окислител и редуциращ агент, които са близко миксирани в нанометричен мащаб. МИС, включващи Нанотермични материали, са тип реактивни материали, които са проучвани с военни цели и за военно приложение, както и за общо приложение, включващо експлозиви, метателни експлозиви и пиротехника.

Това, което различава МИС от традиционните термитни смеси е, че неговия окислител и редуциращ агент, обикновено оксид на желязото и алуминий, са във формата на изключително фини прахове (наночастици). Това значително увеличава реактивността, която е свързана с микрометричната големина на праховия термит. Тъй като механизмите на масовия трансфер и придвижване, които се намаляват при нива на горене при традиционните термити не са толкова съществени при тези мащаби, реакциите стават кинетично контролирани и преминават много по-бързо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Lead-Free Super-Thermite Electric Matches // Американска Национална лаборатория Лос Аламос. Архивиран от оригинала на 2016-04-16. Посетен на 2 декември 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nano-thermite в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​