На гости на третата планета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
На гости на третата планета
3rd Rock from the Sun
ФорматСитуационна комедия
Създател(и)Бони Търнър
Тери Търнър
АктьориДжон Литгоу
Кристен Джонстън
Френч Стюарт
Джоузеф Гордън-Левит
Джейн Къртин
Симби Хали
Елмари Уендъл
Уейн Найт
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони6
Епизоди139
Продукция
Времетраене23 минути
Разпространение
ТВ каналNBC
Излъчване9 януари 1996 г. – 22 май 2001 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
На гости на третата планета в Общомедия

„На гости на третата планета“ (на английски: 3rd Rock from the Sun) е американска ситуационна комедия, излъчвана от 1996 до 2001 г. по NBC. Сериалът е за извънземни, които са на експедиция на Земята, която те смятат за най-маловажната планета, и затова я наричат „третата скала от Слънцето“ (Earth is the third rock from the Sun). Извънземните се преструват на човешко семейство с цел да наблюдават поведението на хората.

Теми и действие[редактиране | редактиране на кода]

"Както множество интелигентни хора вече знаят, извънземните са навсякъде около нас. Това е история за група от четирима такива изследователи. За да се смесят с хората, те приемат човешка форма. Начело е командирът (Дик Соломон), който е подготвил елитен тим от експерти: декорираният военен офицер (Сали Соломон), разположеният в подходяща възраст специалист по разузнаването (Томи Соломон) и, добре, те имаха и едно допълнително място (Хари Соломон)."[1]

Става дума за извънземна изследователска експедиция, като информацията, с която разполагат за хората при пристигането си тук, е меко казано оскъдна. Всъщност за тях човеците са нещо като вредни паразити, а нашата планета за тях е просто третата скала откъм Слънцето. За да могат да се впишат сред нас без да се забелязва, че са извънземни, те приемат човешка обвивка и се преструват, че са хора… доколкото това им се удава!

Върховният командир Дик (Джон Литгоу) е събрал елитен отбор от „експерти“ (всъщност извънземните са всичко друго, но не и експерти, но това е друга тема): военен (Сали), психолог (Томи) и Хари. Трудно е да се определи в каква област той е специалист… просто защото такава няма!

Бандата на Дик ще трябва да преодолее огромни трудности при внедряването и социализацията си под прикритие. Резултатът – те вършват купища щуротии в опитите си да бъдат като нормалните хора.

На един по-късен етап усилията им все пак се увенчават с успех. Но в този момент мисията им минава на заден план... защото се оказва, че да си човек не е чак толкова лошо!

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата има 2 награди Златен глобус и 8 награди Еми и още над 15 награди в най-разнообразни категории.

„На гости на третата планета“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът за първи път е излъчван по Нова телевизия през 2000 г. В дублажа участва Янко Лозанов в ролята на Дик Соломон.

По-късно е излъчен целият по GTV през юли 2007 г. с нов дублаж. Повтарян е по bTV Comedy на 8 март до 17 юни 2010 г. и започва наново на 8 юли 2019 г. Дублажът е на студио GTV. Ролите се озвучават от артистите Даринка Митова, Живка Донева, Кристиян Фоков, Мирослав Цветанов и Георги Стоянов.

На 12 април 2013 г. започва повторно по Диема и дублажът е записан наново. Шести сезон завършва на 11 декември 2014 г. Ролите се озвучават от артистите Петя Миладинова, Силвия Русинова, Стефан Сърчаджиев-Съра, Силви Стоицов и Александър Воронов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 3rd Rock from the Sun: Summary // TV.com. Архивиран от оригинала на 2011-08-13. Посетен на 3 септември 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]