Ножици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Различни видове ножици — за текстил, кухненски, за хартия
Ножици за ламарина

Ножиците са ръчен инструмент за разрязване.

За да се намали усилието, прилагано за разрязване на материала, в ножиците се използва принципа на лоста. С битови ножици обикновено се режат хартия и плат, а така също се подстригва косата и се изрязват ноктите. Съществуват също и различни промишлени ножици, например за рязане на ламарина.

В лозарството, градинарството и овощарството се използват ножици (подобни на ноожиците за рязане на ламарина), с които се подкастрят сухи и безплодни филизи и клонки, или се оформя вида на храсти. У нас най-често се наричат 'лозарски ножици', но те се използват от всички растениевъди. Употребяват се и при бране на плодове, примерно при гроздобер.

В кулинарията се използват няколко вида ножици, с които се изрязват перки на риби, или се оформят различни парчета от жилави или твърди меса, плодове или теста.

Има и ножици за стригане на овце. Това е инструмент подобен на този за рязане на метал. Те трябва да са остри за да е по-лесно рязането

Предполага се, че ножиците са изобретени от египтяните към 1500 г. пр. хр. Ножиците намират отражение в много обичаи от цял свят като например Вълчите празници и Мишите празници при българите