Олинтски археологически музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олинтски археологически музей
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολύνθου
Музеи в Гърция
изглед отвън
МестоположениеОлинт
Тематикаархеологически
Основан1998
Телефон(+30) 23730 91000
Карта Местоположение в Полигирос
Олинтски археологически музей
Αρχαιολογικό Μουσείο Ολύνθου
в Общомедия

Олинтският археологически музей (на гръцки: Αρχαιολογικό Μουσείο Ολύνθου) е музей разположен край развалините на античния град Олинт на Халкидическия полуостров, Северна Гърция, на 5 km от Неа Мудания.

Музеят e открит през юли 1998 г. Находките от разкопките са в Полигироския археологически музей и този в Олинт предлага само аудиовизуални материали, за да осигури на посетителите пълна картина на археологическия обект на Олинт - от историята на града до описание на разкопките и реставрацията. Описан е Хиподамовия план на града, както и устройството на олинтската къща и четирите подови мозайки, открити в града. Снимки и кратки текстове описват вътрешната организация на дома - приготвянето на храна, съхранението на хранителните продукти, тъкането, както и икономическия живот на града. Посетителите също се запознават с хода на разкопките - от работата на Дейвид Робинсън през 1928 г. до разкопките през 1990 и 1992 година.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Archaeological Museum Olynthos // The Museums of Macedonia. Посетен на 7 ноември 2013 г.
  2. Αρχαιολογικό μουσείο Ολύνθου // gohalkidiki.com. Посетен на 7 ноември 2013 г.
  3. Αρχαιολογικό μουσείο Ολύνθου // Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής. Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 7 ноември 2013 г.