Плъгин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Софтуерна приставка (на английски: plug-in), представлява добавка за приложен софтуер (компютърна програма), която може (или следва) да бъде интегрирана с друга програма. Софтуерните приставки предоставят специфична допълнителна функционалност, която не се поддържа от основното софтуерно приложение. Буквалният превод на „plug-in“ на бълг. език е „приставка“.

Софтуерните приставки може да се ползват не само от нет браузърите, но и от останалите програми на настолния компютър/лаптоп. Направени са с цел подобряване и значително улесняване работата на потребителя. Софтуерните приставки са малки програми, не заемат много компютърни ресурси, но често правят проблеми при кеш-паметта на браузъра, което води до забавяне, и объркване на функционалността на някоя страница от Интернет

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Класически пример за софтуерни приставки са допълненията към уеббраузърите, които добавят възможността за показване на Флаш анимация и изпълняване на Java аплети.

Друг пример са графичните приложения, които ползват софтуерни приставки, за да поддържат различни файлови формати и за обработка на изображения (Adobe Photoshop).