Поглед на две хиляди ярда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Картината на Томас Лий „Погледът на 2000 ярда“.
Американски морски пехотинец с погледа на две хиляди ярда след два дни постоянно сражение в Битката за Ениуеток.

Погледът на две хиляди ярда (също поглед на хиляда ярда или поглед в пространството) е разфокусиран, празен поглед на изтощен от битка войник, но симптомът може да присъства и сред жертви на друг тип травми. Унилият поглед отразява дисоциация от травма. Оттук, погледът на две хиляди ярда често се свързва с началния стадий на посттравматичен стрес. Все пак, не е задължително да бъде последван от ПТС и не винаги се проявява у пациенти с ПТС.

Название[редактиране | редактиране на кода]

Фразата е популяризирана, след като списание Life публикува картината „Морските пехотинци го наричат онзи поглед на 2000 ярда“ на художника от Втората световна война Томас Лий,[1] въпреки че картината не е наречена по този начин в списанието през 1945 г. Картината представлява портрет на морски пехотинец при битката за Пелелиу.[2] Авторът на картината разказва за истинския пехотинец, който е изобразен:

Той напусна Щатите преди 31 месеца. Беше ранен по време на първата си кампания. Имаше тропически болести. Спи половинчато през нощта и измъква японци от дупки по цял ден. Две трети от ротата му са избити или ранени. Ще се върне да атакува тази сутрин. Колко може да издържи човек?[3]

Разказвайки за пристигането си във Виетнам през 1965 г., ефрейтор Джо Хул споменава, че е забелязал безизразност в очите на новия си взвод. „Очите им изглеждаха сякаш живота бе изтръгнат от тях“.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Брой на списание Life от 11 юни 1945 г., с. 65.
  2. ((en)) Two-Thousand-Yard Stare by Tom Lea Архив на оригинала от 2006-11-09 в Wayback Machine.
  3. Домакин: Rear Admiral Gene LaRocque (USN, Ret.); Интервюиращ и разказвач: Sanford Gottlieb; Продуценти: Matthew Hansen, Nick Moore, Lori McRea, Daniel Sagalyn. War through the eyes of artists // America's Defense Monitor, Program Number 438. Center for Defense Information, 1991.
  4. Stone, Sgt. Arthur L. Retired Sgt. Maj. Joe Houle recounts Vietnam tour // Marine Corps News, 2 май 2002.