Рени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за украинския град. За българската певица вижте Рени (певица).

Рени
— град —
Украйна
Red pog.png
Рени
Одеска област
Red pog.png
Рени
Страна Флаг на Украйна Украйна
Област Одеска област
кантон= Ренийски район
Население (2005) 19 947 души
Основаване 1821
Град от 1821
Пощенски код 68809
Телефонен код 4840

Герб на града

Рени (на украински: Рені; румънски: Reni; руски: Рени) е град в Одеска област, Южна Украйна. Административен център е на Ренийски район.

Заема площ от 393 км2. В продължение на няколко десетилетия Рени е най-голямото по товарооборот пристанище на река Дунав между пристанищата на осемте дунавски страни.

География[редактиране | edit source]

Рени се намира след големия завой на Дунав при остров Писика, на левия бряг на реката, на км 127,2 по нея от Черно море.

Градът е разположен на 7 километра от румънско-украинската граница, между устието на река Прут и езерото Кагул.

История[редактиране | edit source]

Предполага се, че по тези места е имало речно пристанище още по време на походите към Византия и България на дружините на киевските князе Олег, Игор и Светослав - виж Руско-византийски войни. Самото име Рени на старославянски означава „речно пристанище”, „удобно място за преминаване на река”. Думата „рен” е давано и на рибарските селища.

От 9 до 11 век тези земи влизат в границите на Киевска Рус, а след това – в обсега на Галичко-Волинското княжество. После владетелите им се сменят - Полша, Молдавското княжество, Кримското ханство, отново Молдавия (Богдания, по името на Богдан Велики), която от 1481 г. е завладяна от османците. С търговска цел тук идват генуезци. Когато падат Килия и Акерман в турски ръце, Рени се задържа като единствена преграда пред завоевателите на Дунав. През 1574 г. 30-хилядна армия, предвождана от атаман Сверчковски, разбива турците, но през 1621 г. те завземат и тази последна християнска опора в тази част на реката. Градът тогава се нарича Томаров и се е намирал на няколко километра по-надолу по реката. Пристанището на сегашното място се споменава за пръв път през 1816 г. По това време тук пребивава декабристът А. П. Юшневски. По-късно тук намират убежище гръцки хетеристи, български и полски националреволюционери. Към средата на 19 век селището наброява 7000 жители. В митницата на Рени работи Петър Ганчев, деен помощник на Раковски при организирането на Браилските бунтове през 1841 г.

През Руско-турската война от 1877/78 г., Рени е в ръцете на русите. След войната в центъра му е издигнат паметник на героите от Шипческата епопея, починали в болницата в Рени.

Население[редактиране | edit source]

Населението на Рени е мултиетническо – украинци, руси, молдовци, българи, турци, гърци, гагаузи, като в града е отбелязана рекордна детска смъртност, тъй като в миналото от 1000 деца надживявали 5 години едва половината – 476. Данни от 1935 г. показват висок процент неграмотно население – 47% при мъжете и 72% при жените.

През 1908 г. селището е наброявало около 2000, а през 1995 г. – 30 000 жители. Някогашното неугледно селище израства като благоустроен град. За това говорят речната гара, Домът на моряка, жилищни и обществени сгради.

Според официалното преброяване в Украйна през 2001 година, населението на града възлиза на 20 481 души.

Етнически състав:

Икономика[редактиране | edit source]

Пристанището на Рени е силно механизирано, като с над 100 крана се товарят и разтоварват шлепове, въглевози, шлепсекции и морски съдове, като грамади от руда, кокс, въглища, метал, дървен материал и други товари образуват пристанищни „планини”. Поради това, че големи количества товари особено в близкото минало се отправят към България, Рени с право е наричано „българско пристанище”. От пристанище Рени за България се товарят въглища, кокс, руди, дървен материал, метали, хартия, трактори, леки коли, съоръжения и други стоки, а се разтоварват авто и мотокари, селскостопански машини, консерви, вина, пресни плодове и зеленчуци, цигари и др.

Пристанище Рени е гара по ж.п. линията АбакалияГалац. То обработва много морски кораби със стоки от Италия, Индия, Бирма, Судан, Тунис, Сомалия и други близки и далечни страни. В Рени имат търговски представителства България, Унгария и Сърбия. През 21 век, след изграждането на модерен ро-ро терминал, Рени става главното пристанище за ро-ро превози на украинския Дунав.

Край Рени е добре развит риболовът. Много риба се лови от река Дунав и околните крайречни езера на Дунавската делтасом, шаран, чига, есетра, моруна. В езерата гнездят много блатни птицирозово фламинго, черен лебед, пеликани, чапли. Тук се развъждат заради ценната им кожа ондатри, норки и нутрии.

Външни препратки[редактиране | edit source]