Спарта (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Спарта.

Знаме на ГърцияСпарта
Σπάρτη
Изглед от центъра на Спарта.
Изглед от центъра на Спарта.
Местоположение
Greece relief location map.jpg
ButtonRed.svg
Спарта
Спарта на картата на Гърция
Координати: 37°04′23.88″ с. ш. 22°25′46.92″ и. д. / 37.0733° с. ш. 22.4297° и. д.
Данни
Област Пелопонес
Дем Спарта
Население 14 817 (2001)
Надм. височина 224 m

Спарта (на гръцки: Σπάρτη, Спарти) е град в южна Гърция, на полуостров Пелопонес, център на дем Спарта.

По данни от 2001 г. има население 14 817 души. Разположен е в средата на Лаконската равнина на десния бряг на река Евротас.

Днешна Спарта е построена южно от центъра на едноименния древен град. Равнината, която е разположена около него е залесена с вечнозелени дървени видове, като маслини, портокали, лимони, черници и други. На югозапад се издига планината Тавгетос, със заострени върхове, които й придават страховит вид. На изток от града се издига планинската верига Парнонас, която е залесена с ела и други дървесни видове.

Градът е бил създаден отново след освобождението на Гърция от османско владичество, съгласно решение на цар Отон и е бил открит на церемония на 1 януари 1857 г. Спарта е първият град в Гърция с градоустройствен план (вторият е Гитиос). Площадите и улиците са залесени с дървесни видове, има просторни площади, красиви сгради в стил неокласицизъм и е украсен с водни съоръжения.

Славното минало и легендарната Мистра привличат множество посетители - туристи от туристическите кораби, които акостират на пристанището Гитиос. От древната Спарта са запазени останките от храмовете на Артемида, Бронзова Атина, Аполон Карнаски, както и театър от византийската епоха.

Функционира като икономически и търговски център на региона. Притежава забележителен Археологически музей и Музей на маслината. Това е единственият град в Пелопонес, който е център на ном и не е свързан с железопътната мрежа (подобна връзка е в проект от 19 век). Свързан е чрез шосета с Каламата и Триполи, като разполага и с малко летище.