Съвет на министрите (Куба)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Съветът на министрите (на испански: Consejo de ministros), наричан още кабинет на Куба, е най-високопоставеният изпълнителен и административен орган на Република Куба и съставлява правителството. Състои се от президента, първия вицепрезидент и петимата вицепрезиденти на Държавния съвет, секретаря на изпълнителния комитет, ръководителите на министерства и други членове, определени от закона.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителният комитет е по-малък орган, състоящ се от президента и заместник-председателите на Държавния съвет, секретаря и министрите, избрани от президента. Министерският съвет е отговорен за прилагането на политическите споразумения, одобрени от Националното събрание на народната власт. Тези споразумения са предназначени за отделни министерства. Съветът предлага и общи планове за икономическо и социално развитие, които от своя страна се приемат от Националното събрание два пъти годишно.

Съветът на министрите също ръководи външната политика на Куба и нейните отношения с други правителства; одобрява международни договори, преди да ги предаде за ратификация от Държавния съвет; ръководи и контролира външната търговия и държавния бюджет. Съветът на министрите прилага законите, одобрени от Националното събрание, които се приемат от Държавния съвет.

В резултат на референдум, който се провежда на 24 февруари 2019 г., Съветът на министрите и неговата власт над кубинското правителство биват ръководени от министър-председател.[1] Органът е преустроен през декември 2019 г. с назначаването на Мануел Мареро Крус за министър-председател – първият с тази титла от 43 години и шестима нови министри.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mimi Whitefield. Cuba approves new constitution: What changes, what doesn't? // Miami Herald, February 25, 2019. Посетен на February 24, 2024.
  2. Cuba names prime minister in move to lighten presidential load // Reuters, 2019-12-21. Архивиран от оригинала на 2019-12-21. Посетен на 2024-02-24.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Council of Ministers (Cuba) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​