Топкапъ (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Топкапъ (на турски: Topkapı, означаващо „Оръдейна порта“) е квартал в Истанбул, Турция. Топкапъ е част от район Фатих.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Топкапъ се намира в западния край на район Фатих, под древните градски стени. Тя е съсредоточена върху джамията Кара Ахмед паша, която стои до Topkapı Caddesi и е ограничена от Vatan Caddesi на север и Turgut Ozal Millet Caddesi на юг.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Топкапъ е наречен така, защото това е мястото, където османското оръдие, известно като „Базиликата“, е било разположено по време на обсадата от 1453 г. срещу портата Свети Роман в градските стени. Портата е точката, от която султан Мехмед II влиза в града след падането му. Портата е преименувана, за да отбележи това, и кварталът носи името си от там.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Топкапъ е мястото на главната автогара на Истанбул, която се намира извън градската стена, до 1994 г., когато е преместена в Байрампаша. Обслужва се от метростанция Toпкапъ—Улубатлъ, част от метролиния M1, вътре в стената, и от станция Toпкапъ извън стената, която е обмен между трамвайни линии T1 и T4 и Metrobus.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Topkapı, Fatih в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​