Уикипедия:Потребителска група „Български уикимедианци“/Споразумение (bg)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е работен превод на подписаното Споразумение в оригинал на английски.

Споразумение с Потребителска група — резюме[редактиране на кода]

Отказ от правна отговорност: Това резюме не е част от Споразумението и не е официален документ. Това е просто практична информация, която посочва някои ключови термини. Моля, прочетете Условия на споразумението с Потребителската група и условията като цяло.

Потребителските групи на Уикимедия са независими групи от местни доброволци-уикимедианци, които инициират и ръководят иновативни и творчески проекти, срещи, събития и програми, прокарващи мисията за осигуряване на възможност и ангажиране на хора по целия свят да събират и развиват образователно съдържание под свободен лиценз или в публичното пространство и да го разпространяват ефективно и в световен мащаб.

Настоящото споразумение се прилага по отношение на Потребителска група, представлявана от два отделни члена, които действат като представители на тази група.

Всяка Потребителска група получава:

  • официално признание като част от уикимедианското движение; и
  • лиценз за ценна търговска марка, за да използва определени търговски марки на Уикимедия за определени ограничени нетърговски дейности, описани в Споразумението.

Всяка Потребителска група и представителите ѝ трябва да:

  • насърчават и подкрепят мисията за осигуряване на възможност и ангажиране на хората по целия свят да събират и развиват образователно съдържание под свободен лиценз или в публичното пространство и да го разпространяват ефективно и в световен мащаб;
  • се съобразяват с приложимото право, изискванията за Потребителска група, политиката за запазена марка, законите за поверителност, както и други задължения, изложени в Споразумението;
  • предоставят на общността ежегоден писмен отчет за дейността си на английски език;
  • упълномощят двама отделни представители да представляват Потребителската група и да осигурят съответни документи за самоличност на тези представители;
  • уведомяват Фондация Уикимедия, всеки път когато представител престава да бъде член на Потребителската група;
  • позволят на Фондация Уикимедия да наблюдава как се използва търговската марка; и
  • никога да не представляват себе си като Фондация Уикимедия, или като партньор или представител на Фондация Уикимедия.

Забележка: Никоя Потребителска група не е официално свързана с Фондация Уикимедия по какъвто и да е друг смисъл, различен от описания в Споразумението.

Споразумение с Потребителска група[редактиране на кода]

Фондация Уикимедия АД („ФУ“) и Вие, Димитър Първанов Димитров и Вася Атанасова, индивидуално и като представители на потребителската група „Български уикимедианци“ („Потребителска група“), встъпвате в настоящото Споразумение за Потребителска група („Споразумение“), считано от 16 декември 2014 г. („Датата на влизане в сила“).

  1. Подкрепа за мисията.
    а. ФУ е организация с идеална цел, посветена на осигуряването на възможност и ангажирането на хората по целия свят да събират и да се развиват образователно съдържание под свободен лиценз или в публичното пространство и да го разпространяват ефективно и в световен мащаб (Мисията). Вие и Вашата Потребителска група се съгласявате взаимно да подкрепяте тази Мисия.
    б. Вие декларирате, че сте лицата за контакт и упълномощените представители на Потребителската група.
    в. Вие декларирате, че Вашата Потребителска група винаги ще използва името: „Потребителска група „Български уикимедианци“, независима група от доброволци-уикимедианци“ („Име на потребителската група“), предмет на сроковете и условията на настоящото Споразумение.
  2. Вашите права и привилегии.
    a. До прекратяването на Вашите права, ФУ Ви предоставя безвъзмездно, неизключително, без сублицензиране, ограничен лиценз за ползване на следните марки на Уикимедия:
    i. всички търговски марки на ФУ, включени в Името на потребителската група; и
    ii. ако ФУ е съгласна; всяка друга търговска марка на ФУ, която ФУ по-късно Ви позволи да използвате.
    б. Може да използвате марките на Уикимедия само за следните нетърговски дейности, които имат за основна цел да подпомагат развитието на мисията:
    i. производство на брошури, печатни материали и други подобни материали за събития и проекти на Потребителската група;
    ii. насърчаване или организиране на прояви и проекти на Потребителската група; и
    iii. изработване на тениски и други подобни елементи с номинална стойност за Потребителската група.
    в. Ако искате да използвате марките на Уикимедия по какъвто и да е друг начин, може да предявите искане в писмена форма до ФУ за разрешение за ползване на други търговски марки на ФУ (до trademarks@wikimedia.org). След одобрение на ФУ, използването на подобни други търговски марки на ФУ ще бъде предмет на сроковете и условията на настоящото Споразумение.
    г. Вашата Потребителска група и Вие може да използвате Името на потребителската група, когато действате от името на Потребителската група. Определението - „независима група от доброволци-уикимедианци“ - може да бъде написано на английски или може да бъде точно преведено на друг език. Определението може да бъде пропуснато от Името на Потребителската група в неофициални съобщения; когато няма достатъчно пространство, за да бъде включено определението и контекстът ясно описва и изобразява потребителската група като независима група от доброволци-уикимедианци.
  3. Вашите задължения. Вашата Потребителска група и Вие трябва да:
    а. спазвате приложимите местни и национални закони или подзаконови актове, включително (но не само), приложими закони и практики за повелителност;
    б. поддържате и отговаряте на всички необходими лицензи, правителствени регистрации, задължения на асоциацията и оперативни проверки;
    в. спазвате:
    i. всички препоръки и стандарти, установени от Управителния съвет на ФУ, които ръководят потребителските групи;
    ii. изискванията към потребителски групи, които са на разположение на адрес: http://meta.wikimedia.org/wiki/Requirements_for_future_user_groups;
    iii. препоръките на ФУ за визуална идентичност, които са на разположение на адрес: http://wikimediafoundation.org/wiki/Wikimedia_visual_identity_guidelines; и
    iv. Политиката за търговски марки на ФУ, която е на разположение на адрес: http://wikimediafoundation.org/wiki/Trademark_policy;
    г. представяте, както е указано от ФУ, ежегоден писмен доклад за дейността си на английски език на уикимедианската общност и ФУ; и
    д. предоставите на ФУ копие от документа си за самоличност, информация за актуален адрес; както и друга допълнителна информация, потвърждаваща самоличността Ви, която ФУ може да поиска.
  4. Какво не може да правите. Вашата Потребителска група и Вие не може да:
    а. Участвате в каквато и да е незаконна дейност; или
    б. Използвате марките на Уикимедия:
    i. в полза или за реклама на каквато и да е трета страна или продукти или услуги на трета страна;
    ii. на каквито и да е стоки или услуги, предлагани за продажба; или
    III. по какъвто и да е начин, който влияе негативно на репутацията на ФУ или компрометира или влияе на ценността на която и да е от марките на Уикимедия; или
    в. се занимавате с каквато и да е лобистка дейност, която може да попречи на Мисията, или да се включвате в каквато и да е предизборна кампания в подкрепа или противопоставяне на който и да е кандидат за обществен пост; в качеството си на представител на Потребителската група, или като Потребителска група.
  5. Признаване. Вие потвърждавате и се съгласявате, че:
    а. ФУ е едноличен собственик на всички права, название и части в и на марките на Уикимедия;
    б. Вашите права върху марките на Уикимедия се уреждат единствено от настоящото Споразумение;
    в. ФУ има право да контролира как Вашата Потребителска група и Вие използвате марките на Уикимедия.
  6. Независимост на субектите и несъществуване на отношения на партньорство или законно представителство между тях. Страните са независими една от друга. Нито една от страните не е партньор или законен представител на другата страна, и никоя от страните не може да се представя като такава. Вашата Потребителска група и Вие не може да говорите или действате от името на ФУ.
  7. Срок и прекратяване.
    а. Ако не се прекрати изрично, срокът на настоящото Споразумение е за период от една година от датата на влизане в сила и автоматично се подновява за допълнителен едногодишен период; освен ако някоя от страните не предостави писмено уведомление за намерението си да го не поднови, в срок от 30 дни преди края на първоначалния период или на който и да е друг автоматично подновен период.
    б. Това Споразумение може да бъде прекратено от всяка от страните без причина, с 30-дневно писмено предизвестие до другата страна.
    в. Вие трябва незабавно писмено да уведомите ФУ, ако престанете да бъдете член на Потребителската група. По свое еднолично усмотрение, ФУ може да избере незабавно да прекрати настоящото Споразумение от датата, от която и двамата сте престанали да бъдете членове на Потребителската група. Алтернативно, ФУ може да поиска от Потребителската група да посочи двама нови членове за представители на Потребителската група. След одобрението им, ФУ може да позволи на Потребителската група да продължи да използва марките на ФУ по силата на настоящото Споразумение.
    г. При прекратяване на настоящото Споразумение, всички лицензионни права, предоставени съгласно настоящото Споразумение се прекратяват, а Вашата Потребителска група и Вие трябва незабавно да преустановите всяка употреба на марките на Уикимедия.
  8. Приложими закони, решаване на спорове и юрисдикция. ФУ може да съхранява, прехвърля или обработва Вашите данни в Съединените щати. Това Споразумение е подчинено на законите на щата Калифорния, САЩ, без оглед на принципите при правни конфликти. Страните трябва да се опитат да разрешат всички спорове чрез посредничество. Ако посредничеството не успее да разреши конфликта, страните трябва да решат всеки спор засягащ това споразумение и изключително в съгласие с личната си юрисдикция, в държавен или федерален съд, разположен в окръг Сан Франциско, Калифорния.
  9. Ограничена отговорност. При никакви обстоятелства която и да е от страните не носи отговорност пред другата страна за каквито и да е косвени, специални, инцидентни, наказателни или последващи загуби или щети във връзка с настоящото споразумение. Вие предпазвате и освобождавате от отговорност ФУ, нейните директори, ръководители, служители и агенти от и срещу щети, загуби, разходи или друга отговорност, включително, без ограничение, от основателни адвокатски хонорари и съдебни разноски, произтичащи от дейността на Потребителската група или използването на марките на Уикимедия.
  10. Административни разпоредби. Страните могат да подпишат настоящото Споразумение с електронен подпис и в отделни копия. Настоящото Споразумение може да бъде изменено само с писмено съгласие, подписано от двете страни. Ако една или повече разпоредби на настоящото Споразумение се окажат неизпълними съгласно приложимото законодателство, страните добросъвестно отново ще договорят такава разпоредба. Настоящото Споразумение отменя всички предварителни споразумения и съставлява цялото споразумение между страните.

Всяка от страните подписа настоящото Споразумение, считано от датата на влизане в сила.

Фондация Уикимедия

Signature / Name: Джеф Бригъм / Title: Главен юрисконсулт

Димитър Първанов Димитров
Индивидуално и като представител на Потребителска група

Signature / Name
Вася Атанасова
Индивидуално и като представител на Потребителска група

Подпис / Име

Дата: 16 декември 2014 г.