Уикипедия:Потребителска група „Български уикимедианци“/Устав/Правилник за прилагането

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Членуването в Сдружението е доброволно. Членове могат да бъдат дееспособни, както физически, така и юридически лица, които споделят целите на Сдружението и средствата за тяхното постигане, определени в Устава и изпълняват задълженията си съгласно Устава и другите актове на Сдружението.

Членовете на сдружението се разделят на две категории: Квалифицирани и обикновени членове.

Квалифицирани членове на сдружението са:

Член 3, алинея 1)[редактиране на кода]

Потребителите (доброволци-редактори и поддръжници) на проектите на Фондация Уикимедия, които потребители, са участвали в поне две различни мероприятия от следните видове (и когато това го е изисквало, са подавали отчет):

  • събитие по покана/стипендия на Фондация Уикимедия (например: конференция на Уикимедия, среща на Уикимедия – Централна и Източна Европа, Уикимания, уикилагер, и т.н.),
  • организацията на национален или международен проект на Уикимедия (например: Уики обича Земята, Уики обича паметниците, Thesswiki, Състезание Архиви, Сътрудничество с ДАА, Сътрудничество със Зоопарка, Сътрудничество със Сдружение за дива природа „Балкани“, Сътрудничество с нумизматичното дружество),
  • уикисрещи (вкл. уикисеминари),
  • популяризация на дейностите на Уикимедия (например: медийни участия, интервюта, поддръжка на профилите в социалните мрежи, блога, и т.н.),
  • контакти с външни организации (например: университети, музеи, галерии, библиотеки и архиви, и т.н.),
  • превод и локализация на софтуера MediaWiki, превод на документи в Мета,
  • правна и техническа помощ (домейн, блог, пощенски списъци).

Член 3, алинея 2)[редактиране на кода]

Физически или юридически лица определени от Управителния съвет на Сдружението въз основа на негово решение.

Обикновени членове на сдружението са потребителите /доброволци-редактори и поддръжници/ на проектите на Фондация Уикимедия, както и всички физически и/или юридически лица заплатили членския си внос за съответната календарна година.

Управителния съвет на Сдружението определя размера и начина на заплащане и разходването на членския внос за съответната календарна година.

Управителния съвет на Сдружението осигурява стопанисването и опазването на имуществото на Сдружението, с грижата на добър стопанин. Имуществото на Сдружението се използва само за постигането на цели.