Уикипедия:Разговори/домейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Добромир Добрев от гр. Добрич е създал гражданско дружество Wikipedia и, представяйки учредителния договор, е регистрирал домейна wikipedia.bg. Използвайки го за рекламиране, печели на гърба на У и има опасност да го продаде (но втора година не е).

През януари 2009 г. www.register.bg отказват да го дерегистрират сами. Предвид това, че Добри е заел по същия начин и други „апетитни” домейни, може да се приеме, че работи в комбина с Регистъра*.

От началото на 2009 г. проблемът на У основно се обсъжда с дълги замразявания. Във връзка с избирането на администратор за кирилските домейни, в момента Регистърът е под на̀тиска на и се натѝска на ICANN (или IANA), поради което се предлага възобновяване на опитите.

Мерки за противодействие[редактиране на кода]

(а) морални, извънправни

1. Публично изобличаване на Добри, информационна кампания в медиите

2. Блогърски инициативи - за препращане към У, за показване на истинското лице на Регистъра

Малко е вероятно да помогнат: след като човек извърши неморални постъпки, ценностната му система деградира, той не вижда тяхната укоримост. Добри печели пари от сайта и няма да се разкае току-тъй. Регистърът може да твърди, че си има официални процедури и че не може без доказателства да закрие един защитен домейн.

3. Създаване на статия „Кибер-настаняване“ в У – на 18 юни 2009 от Ket, но У:НЕ може да се самооплаква

4. Банер на всяка страница в У - след като У е един от най-ползваните сайтове в Б-я, потребителите му трябва да са информирани. Само факти (Напр. "РегистърБГ даде wikipedia.bg на частник", "Помогнете на Уикипедия иска да си вземе домейна"), без обиди и оценки.


(б) други безплатни

5. Писмена молба до Регистъра доброволно да прехвърлят домейна, предупреждавайки ги, че иначе бихме сезирали ICANN.

6. Официално оплакване до ICANN срещу Регистъра.

Поначало Регистърът не е подвластен на ICANN, но вероятно може да му повлияе, особено в сегашната ситуация (ноември 2009). Дори и само 5. може да помогне, ако Регистърът не иска да се скандализира репутацията му. За това Регистърът има нещо като вратичка в правилата си, но не е ясно дали ще я използва предвид възможността за платен арбитраж.

7. Писмо до шефовете на РегистърБГ - в търсене на неформални канали.

Регистър БГ е сравнително малка и доста непрозрачна, така че мярка 5. също ще опре до шефовете на РегистърБГ.

8. Официална петиция в У до РегистърБГ - идеята е подписката и откритото (през медиите) писмо бъдат позитивна кампания - как очакваме достойно и отговорно да реши проблема.

В крайна сметка всички от група "б" очакват Регистърът някак си сам да да разреши проблема, като напр.: приемайки, че според правилата има право служебно да анулира регистрацията на Добри; или откупувайки домейна от Добри; или заобикаляйки правилата, както досега.
(в) правни
Формално погледнато Регистърът не е извършил никакво нарушение – просто е изпълнил заявка. От предпоследните му общи условия една заявка може да не е подплатена с основания („незащитен” домейн), а тази е била на името на вече учредено дружество (вероятно „защитен”). Няма преки данни за свързаност с Добри. Освен това регистърът, както навсякъде по света, е предвидил процедура за арбитриране на спорове за домейн имена**. Досега не сме съобщили официално за проблема, не сме платили за арбитраж. Няма доказателства и за нарушения на Добри – направил си е дружество, плаща си, а ние – не.

9. Стартиране на процедура за арбитраж + придобиване на домейна

Оспорването ще се основава на факта, че Уикипедия има важаща в България търговска марка*** с по-ранен приоритет (дата). Като всяка правна процедура, трябва да се изпълнят редица формалности: трябва да се снабдим с удостоверение от Ведомството по хармонизация (Мадрид), с нотариално заверено пълномощно, с документ, че Фондация „Уикимедия” съществува и че подписалият пълномощното е надлежен представител. Цената е към 400 лв.****
Вероятно ще се наложи да доказваме и че съвпадението на имената противоречи на обществения интерес и/ или води до объркване. За експертните оценки, ако не са pro bono, може да се наложи заплащане на още 100-ина лв.

10. Споразумение с Добри

Добри може да бъде мотивиран да прехвърли домейна, за да се спаси от арбитраж, от връщане на разноските, от преследване от КЗК и КЗП. В този случай трябва да платим на Добри нотариалните разноски (100-ина лв.), но няма да се занимаваме с доставка на документи от чужбина, а и домейнът ще е на името на някой БГ-У-ец.
Според някои е най-лесният и ефективен като за начало вариант; везните на communis opinio като че ли натежават в противна посока, защото: не е сигурно, че ще клъвне, и се плаща на узурпатори нарушители.

11. Учредяване на Wikipedia chapter

Новоизлюпеното сдружение/ фондация няма да има права върху запазената марка на чуждестранна фондация. За пред трети лица ще трябва договор (който май се вписва в Патентното ведомство) или пълномощно. Има някаква морална тежест, но пък учредяването ще отнеме месец. Трябва да се води счетоводство. ООД също трябва да се обсъди като добър вариант. За някои учредяването на българско Уики-НПО е безсмислено.

12. Тормоз пред Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, ако се приеме, че Добри е извършил някои нарушения на ЗЗК, ЗЗП и ЗЕТ, за което може да му се наложат глоби. Вероятно е в данъчни нарушения с множеството ДЗЗД-та. (Вероятно РегистърБГ не злоупотребява с монополното си положение.)


* РегистърБГ е българският регистър, което е различно от РегистраторБГ и другите регистратори (посредници).

**Друг е проблемът, че тук нито арбитрите са гарантирано независими, нито основанията за уважаване на искането са посочени, нито решението на арбитража е задължително за Регистъра.

*** засега тук няма да соча детайли; ако някой иска подробности, може да му предоставя кореспонденцията дотук – 20-ина стр.

**** 200 арбитраж, 60 домейн, 60 удостоверение, закръглено 60 – транспорт на документи, нотариална заверка

Варианти пред У[редактиране на кода]

Подредени по скалата: скандалност – полезност – пасивност

А. само морални методи (1 и/или 2) – Ще направим СКАНДАЛ (коетУ : НЕЕ подходящо за консервативна институция). Успех е малко вероятен, но поне много хора ще се заинтригуват и насочат към У.

Б. шантаж + суматоха (1 + 2/8 + 5/7 + 6) – притискане на Добри и регистъра чрез ICANN и общественото мнение; нищо чудно обаче да ни препратят към арбитраж. С подварианти:

бял пиар;
черен пиар.

В. шантаж (5/6) - по-малко скандален, но и с по-малки шансове.

Г. арбитраж + шантаж + скандал (9 + 5 + 4 + 1) – при масирана атака възможността за спечелване на каузата е най-голяма; но масираната атака иска и съществени ресурси.

Д. арбитраж (9) – цивилизован, формален, но несигурен в БГ

Е. споразумение под заплаха (10) – то може да стане сравнително безболезено и евтино; шансовете са малки, но губим само таксата за писмото и можем да минем към арбитраж

Ж. „клон” на У, тормоз на Добри (11, 12) – сами по себе си няма да допринесат за домейна, може да имат други ползи

З. Нулева алтернатива – проблемът не е чак толкова вредоносен, може да не правим нищо; инвестицията на Добри не покачва цената си; спестяват се 60 лв./год. за домейн; опазваме се от евентуално бъдещо ангажиране на отговорност, съотв. процесуално представителство; НО У трябва да се развива.


Кой ще държи домейна в бъдеще? Фондация „Уикимедия“ е носителят на марката. Може и РегистърБГ (ако сайтът е просто препращане). Държавата и частници не са за предпочитане.

Инфокутия Добромир Добрев[редактиране на кода]

Лицето вероятно живее на в гр. Добруджа (код 9300 или 8900) бул. „Добруджа” № 26, вх. Е, ет. 3, ап. 7 или ул. „Солунска” 35. Телефонът му вероятно е 0888924074. Имейлът му е dobromir777@yahoo.com. С ника dobromir777 участва в Свежо, където е презентирал някои от домейните си. Може би играе в комбина с Велчо Найденов от гр. „Добрич”, ул. „Трети март” № 12, ап. 53, Velcho Naydenov, velcho_n@yahoo.com , който също има куп домейни. Преотдава под наем заведение в гр. София, Младост 1, Пазара, „Андрей Сахаров”.

Лице за административни връзки е на следните ДЗЗД, регистранти на следните *.bg домейни: Bgflash, DSK, Erotika, Igrite, Kef4e, Metropolis, M-Tel, Muzi4ka, Neterra, Sdelka, Sex (май се ползва като имейл адрес), Stani Bogat, Tehnomarket, Tehnopolis, Torrents, Torrents, Wikipedia (Т.е. BGFLASH DZZD е собственик на bgflash.bg и т.н.). Сам е регистрант на следните домейни в областта *.bg: avanta, avatar, bgimoti, gei, h2o, iako, myglobul, rar, tupalka, webshop, zaigravka, zamynda, ziapai. Регистрант е и в други TLD: 4bg.com, muzi4ka.com, sexchatbg.com. В миналото вероятно е притежавал и следните домейни: e-pay.bg (вероятно после откупено), filmite.bg, standartnews.bg, wizzair.bg (вероятно после откупено).

Избор на вариант и участие[редактиране на кода]

Аргументи и предложения по стратегията могат да се излагат на беседата. Всеки би могъл да посочи с какво би могъл да помогне.

  • Тази страница е публикувана първоначално на 18. ноември 2009 г.
  • На беседата е обсъждано „за“ и „против“, предложен и редактиран е текст на писмо, стратегията е ревизирана.
  • На 3. декември Спирития изпраща имейл до РегистърБГ; на 6. декември писмото е публикувано в У за подписка.