Уикипедия:Уики обича Земята/Критерии

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Критериите за снимките, по които ще бъдат оценявани предложенията, подадени за участие в конкурса „Уики обича Земята“, следват критериите за избрани снимки в Общомедия. В това число влизат критерии за авторски права, фотографски качества и използваемост на снимките, както и критерии за описателните страници към снимките.

Файлово име и описателна страница[редактиране на кода]

  • Информативни файлови имена. Снимките трябва да са озаглавени със смислени и информативни файлови имена. Смисленото и информативно файлово име помага при търсене на изображение по ключова дума. За файловите имена може да се използва както латиница, така и кирилица. Файловите имена са чувствителни на малки и главни букви.
  • Коректно описание. Съдържанието на снимката трябва да е описано достатъчно подробно и точно, за да може да се идентифицира недвусмислено сниманият обект. Колкото по-точно и детайлно е описанието, толкова по-добре. В идеалния случай описанието ще е дадено едновременно и на български, и на английски език, за да е намираемо при търсене от потребители както от България, така и по света.
  • Снимки на растения и животни. Снимки на растителни и животински видове трябва да се описват максимално точно, в идеалния случай – да бъдат разпознати и идентифицирани с латинските им наименования.
  • Геолокационни данни. Винаги когато е възможно, добавяйте геолокационни параметри на снимките си за конкурса „Уики обича Земята“. Те не са задължителни, но могат да бъдат от полза за други потребители, които също като вас искат да посетят дадена природна забележителност.
  • Категоризация. Изображението трябва да бъде категоризирано. Ако не успеете да се справите с категоризацията, помолете за помощ, но тогава задължително трябва да сте сложили точно описание на това какво е снимано и къде е направена снимката.

Авторски права[редактиране на кода]

  • Без нарушения на авторски права. Забранено е качването на снимки, които не са оригинално авторско дело на потребителя, който ги качва, и нарушават права на други автори. Снимки, за които се установи, че са взети от други уебсайтове в Интернет и принадлежат на други автори, ще бъдат отстранявани от участие в конкурса и изтрити от Общомедия!
  • Свободен лиценз. Авторските снимки, с които даден автор участва в конкурса, трябва да бъдат публикувани в Общомедия под подходящ свободен лиценз. Това означава авторът да се съгласи да се откаже от възнаграждение за творбата си, творбата му да може да се използва за всякаква, включително комерсиална цел, и да може да бъде копирана и разпространявана, включително извън Уикипедия, включително в оригинален и модифициран вид. При всички свободни лицензи авторът запазва правото си да бъде посочено името му като автор при последваща употреба и разпространение на творбата.
    Пълният списък с шаблони за лицензи се намира тук. Препоръчителните лицензи са: CC-BY, CC-BY-SA, Public domain.
  • Без реклами или подписи в изображенията. Информацията за авторското право и авторството на качествените изображения би трябвало да се намира в текстов вид в описанието към снимката или в метаданните на файла, а не като надпис или воден знак върху изображението. Снимките с надписи и водни знаци ще бъдат отстранявани от участие в конкурса, ако до края на срока му не бъдат предоставени съответните оригинали, несъдържащи надпис или воден знак!

Тематичен обхват и енциклопедична стойност[редактиране на кода]

  • Тематичен обхват на конкурса. „Уики обича Земята“ е конкурс заснемане на природното наследство на България, в това число национални паркове, природни резервати, защитени територии, зони по „Натура 2000“. Снимки в урбанизирана среда, семейни снимки сред природата, и снимки извън тематиката на конкурса ще бъдат отстранявани от участие.
  • Енциклопедична стойност на снимките. Снимките, качени в Общомедия за участие в конкурса, трябва да имат информационна, образователна и/или документална стойност и да имат потенциала да бъдат използвани в контекста на енциклопедията и/или сродните ѝ проекти.

Фотографски критерии[редактиране на кода]

От техническа гледна точка критериите включват:

  • Фокус
  • Експозиция,
  • Композиция,
  • Разделителна способност (минимум 2 мегапиксела).