Уикипедия беседа:Първи стъпки/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Не знам доколко е разпространен моят манталитет. Аз чета хелпове и туториали и изпълнявам. Поради навика си да се справям по описания, при проблем ми помагат търсачките - там намирам за четене по проблема.

Аз се опитах да се справя тук по този начин, но указанията не бяха коректни. Забелязаните от мен проблеми бяха отстранени. Но аз посвикнах и вероятно ще пропусна някои неточности.

Та, имам молба: Когато на някой новодошъл не му е ясно, преди да му помагате, опитайте се да разберете дали е чел и опитвал да приложи написаното. Вероятно е да се открият и други неточности.

Е, ако решите, че аз, четящият указания съм изключение...

(--ИнжИнера 18:12, 28 сеп 2004 (UTC))

Честно казано, и аз съм търсил някои неща в английската версия, но сега не мога да си спомня какво. --Спас Колев 13:56, 29 сеп 2004 (UTC)

Недостатъци по начална страница и вход

Началната страница има неподходящо за буцмаркваме заглавие. Като си буцмаркна Уикипедия, ще я търся на "У", а не на "Н"

Начална страница - Уикипедия... --> Кофти!

Има логика. Не знам защо на всяка Уикипедия началната страница е Начална страница - Уикипедия, а не обратното. По принцип е прието за обикновените статии да е точно така, Страница - Уикипедия, но в случая говорим за началната страница и може да се направи изключение. Само не знам дали технически е възможно това. --Webkid 07:56, 2 окт 2004 (UTC)

Друго: Страницата за логване работи неправилно. Аз винаги, навсякъде, се логвам така: име - таб - парола - Ентер

Тук трябва да цъкам с мищката вместо Ентер, защото дефолтното действие е Регистрация, а не Влизане (--ИнжИнера 20:10, 29 сеп 2004 (UTC))

Проблема с влизането не мога да го възпроизведа с Мозила и Линукс. При мен работи както трябва: име - таб - парола - Ентер (и влизам). Да не би случайно да е от Операта. И все пак бутонът за влизане следва полето за парола, така че с още една табулация отиваш на него и тогава можеш да натиснеш Ентер. --Борислав Б 05:40, 30 сеп 2004 (UTC)
И с Firefox за Линукс няма такъв проблем. С Ентер се влиза. --5ko | Беседа 05:47, 30 сеп 2004 (UTC)


С Firefox наистина се влиза отраз. С Опера 7.54 - не, трябва или Таб, или мишка. Ми незнам. (--ИнжИнера 09:13, 30 сеп 2004 (UTC))

Мъртви линкове на "Качване на картинки, музикални файлове, документи и др."

http://bg.wikipedia.org/wiki/Специални:Upload

Линковете 3 броя - не работят, не мога да видя списъка на картинките.

Вече ги поправих, благодаря. Все още обаче нямаме страница за политика за използване на картинки. --Webkid 07:56, 2 окт 2004 (UTC)
Има нужда от по-детайлно обяснение. При мен работят много добре, дори и без http://bg.wikipedia.org/wiki/ отпред. --Борислав Б 08:02, 2 окт 2004 (UTC)
С Опера явно не работи. --Webkid 08:22, 2 окт 2004 (UTC)
Но какво точно не работи? Кодирането ли? Защото в самия код на HTML остават кирилските букви. Препратката сама по себе си е активна, нали? --Борислав Б 08:30, 2 окт 2004 (UTC)
Сега като го промени, пак ми изкарва това съобщение: "the address type is unknown or unsupported %D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%......тука следват подобни........" В Опера задължително трябва да има http:// ; може би оттук идва проблемът. Опера приема препратката href="Уикипедия:Политика_за_използване_на_картинки" все едно че искам да отворя страница с адрес: Уикипедия:Политика_за_използване_на_картинки, а не http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Политика_за_използване_на_картинки. Така че е по-добре да се даде пълния адрес (с http://bg.wikip...). --Webkid 08:51, 2 окт 2004 (UTC)
Пробвай сега. Сложих /wiki/ отпред. --Борислав Б 09:02, 2 окт 2004 (UTC)

"Качване на картинки, музикални файлове, документи и др." - Линковете работят, съображения по търсачка на картинки

Линковете сега работят.

общоприетите жокери * и ?

Но търсачката на картинки http://bg.wikipedia.org/wiki/Специални:Imagelist не приема общоприетите жокери * и ?. Ако това е така, то трябва да се отбележи. На мен "Показване на всички картинки със съвпадащи имена:" не ми говори нищо. В момента, фактически, (доколкото аз пробвах) е "Търсене на картинка по точно име.разширение"

Какво значи "всички картинки със съвпадащи имена". Може ли да има 2 картинки с точно еднакви име.разширение? Или повече?.

P.S. Поздравявам ви за "Картинки" - късо и точно. Ако дядо Вазов не бе измислил "влак" и до сега щяхме да викаме "трен"(--ИнжИнера 17:24, 2 окт 2004 (UTC))


Търсенето е само по част от думата, например "turnovo". Няма нужда от жокери. --5ko | Беседа 17:00, 2 окт 2004 (UTC)
Не съм се задълбочавал в търсенето на картинки. Но наистина преводът не е много добър. Текущият текст на английски е "Show all files with names matching:". Отначало беше "images", но са го променили на "files". Аз предлагам "Показване на всички файлове, чиито имена съдържат:", защото май именно това прави търсачката - връща всички файлове, чиито имена съдържат търсения низ. Ако имаш по-добър превод, кажи. --Борислав Б 17:05, 2 окт 2004 (UTC)
Да, дайте предложения за изречението - ще се подобри. Това на Борислав ми харесва. --5ko | Беседа 17:15, 2 окт 2004 (UTC)


Добре! Добавете:

Насока: Напишете точното име.разширение. Или част от името. При написано abcd се търси *abcd*.*. Не слагайте вие жокерите * или ?, това обърква търсенето. (--ИнжИнера 17:24, 2 окт 2004 (UTC))

По мои скромни наблюдения, повечето хора, които си служат с компютър, и понятие си нямат, че би могло да се търси за файл с жокери или с RegExp изрази и ако го напишем тук, вероятно ще ги объркаме (*). Обратно, тези, които разбират, много бързо се ориентират и за тях не представлява трудност, стига да прочетат, че се търси по "част от името". Затова пак предпочитам предложението на Борислав Показване на всички файлове, чиито имена съдържат. (*) Не е тук мястото да ги учим, че може да се търси с RegExp, още повече, че няма как да го изпробват. --5ko | Беседа 05:17, 3 окт 2004 (UTC)

English question

Hello. I do not speak Bulgarian. I have received an email from someone in Bulgaria about Wikipedia and we are having communication problems. Is there a help page here where he can ask a question in the Bulgarian language? What page is best? Please respond at Потребител_беседа:Chaser. Thank you.--Chaser 20:14, 30 ноември 2009 (UTC)

Solved/ Разрешено. --Фипс 23:17, 1 януари 2010 (UTC)

ХА ХА ХА ПРОСТИ ХОРИЦА — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 90.154.178.19 (беседа) 14:52, 7 декември 2009 (UTC)

Допълване

Страницата е защитена. Предлагам да се създаде нов предпоследен абзац със съдържание: Можете да прегледате и често задаваните въпроси (FAQ). Сега те са малко забутани, а когато човек търси ЧЗВ, обикновено очаква те да излизат някъде около линка Помощ, от който се идва на тази страница.--Фипс 18:31, 1 януари 2010 (UTC)

Госпожо Местан бих искала да се посаветвам с вас по повод на проблем които имам с дeцата си сигурно приятелят ми Ангел Ангелов Апостолов ег

Аз се казвам Гергана Боянова Пашова и живея в град Средец област Бургас имам три деца на 11,10 и на 5 години .Баща им по4ина на 13.11 2013 година и от тогава се грижа сама за тях.На 16.06 тази година ми бяха отнети две от децата под предлог 4е според сигнал даден от комшии сам ги била пребижала ,дарйала гладни и изостажила ,но нищо от това не е вярно . На 17.06 се видях с най-голямото но ми беше отказано да говоря с нея след проведения и преглед при ендокринолог.Ве4е трети ден сьм в неведение кога е вазмойно да си ги прибера .Знам само 4е тези 48ḥаса забрана са минали но никои неиска да ми кайе какжо ще стане с тях и дали ще мога да си ги взема .Вие сте последната ми надежда ,затова ви моля за помощ.Дори си мисля 4е може да се опитат да ми вземат и третото дете. БЛАГОДАРЯ ви предварително