Уикипедия беседа:Решения за политиката/Правила

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо обсъждане в именно пространство „Уикипедия“. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Марионетки

По точка 7 за марионетките. Да се изтрият гласовете само на марионетките или на всички сметки от потребителя? Ако има прието решение на политиката, то да се преизчисли дали има кворум и гласове след премахването и ако няма, решението се обявява за невалидно (и обратното, ако има блокирано чрез марионетки решение). Марионетките се блокират неопределено, а на нарушителят се забранява да участва в гласувания Х месеца. Иначе малко се съмнявам, че ще успеем да докажем кога някой е ползвал марионетка злоумишлено. --Петко 09:02, 13 юли 2005 (UTC)

Мерси за feedback-а; направих няколко промени. За марионетките: не трябва да допускаме тяхното използване, без значение какъв е умисъла (ако ще да е добър). Под техническа грешка разбирам, някой просто да ползва два акаунта (както ти в момента например), и при оставянето на коментар да кликне преди да мисли, след като вече е взел участие с другия акаунт. Би следвало веднага да го обяви, да се извини и оправи подписите си. Може би трябва да се запише.

За забраната за гласуване: мисля, че е по-добре направо ЗР да се издаде. Марионетки в политически гласувания са много тежко провинение. От друга страна, ако започнем да издаваме забрани за гласуване, може общността да се раздели на два класа потребители: с и без право на глас. На мен поне не ми изглежда добре, човек да може да участва, но да е без право на глас?

--Станислав 12:34, 13 юли 2005 (UTC)


Предложение

Привет на всички! След голямото обсъждане преди месец-два по-долу е представен предварителен проект за промяна на Правилата за гласуване на политически решения, основан на Уикипедия:Решения за политиката/Правила с корекциите изплували при последното обсъждане. Имайте предвид, че в различните точки съм избрала най-широко подкрепения вариант. Само в т.8 е останало предложението на Инжинера за 10 работни дни. Допитване е заменено с гласуване.--Darsie 05:23, 5 август 2006 (UTC)


Уикипедия:Решения за политиката

  1. Общността трябва да бъде уведомена за провеждането на гласуване за политически решения на видно място в Портала за общността, както и в заглавната част на страницата Последни промени. В случай, че някоя от тези страници е защитена, се отправя заявка към администраторите, които правят съответните редакции.
  2. Гласуването се прави по правилата на Уикипедия:Правила при гласуване
  3. Предложението се приема, само ако е подкрепено от "голямо мнозинство", така както е дефинирано в т.9.3 на Уикипедия:Правила за гласуване и минимум 6 от валидните гласове са „за“ по време на приключване на гласуването.
  4. Ако след приключването на гласуването, но не по-късно от 1 месец след това, се открие се открие, че някаква част от гласовете са невалидни по т. 2., 4., 5., 6. и/или 7. от Уикипедия:Правила при гласуване старият резултат се обявява за невалиден и се преизчислява наново по критериите от т. 3. При промяна в знака на резултата, общността се уведомява на видно място в Портала за общността, както и в заглавната част на страницата Последни промени. Съответно с новия резултат, предложението се обявява за прието или отхвърлено.

Уикипедия:Правила при гласуване

  1. В рамките на гласуването, потребителите правят три вида приноси: глас „за“, глас „против“ и коментар.
    1. Всеки потребител има право да промени или оттегли своя глас, като зачертае текста на съответния принос.
    2. Допуска се най-много един актуален (неоттеглен) глас за всеки потребител с право на глас.
  2. Право на коментар имат всички потребители с регистрирана потребителска сметка в българската Уикипедия. Анонимни коментари не се приемат.
  3. Право на глас имат само потребители, които отговарят на следните изисквания за българската Уикипедия по време на постъпването на гласуването:
    1. поне 75 навършени дни участие, като за начало на участието се счита първата редакция в проекта
    2. поне 400 редакции в основното именно пространство.
    3. нямат бот флаг.
    4. поне 20 редакции в рамките на 3 месеца преди откриването на процедурата.
  4. Потребители със забрана за редактиране, издадена преди или по време на гласуването, нямат право на коментар или глас, докато забраната не изтече. Техните гласове се считат за невалидни, ако забраната е в сила по време на приключване на гласуването.
  5. В рамките на процедурата, всички приноси на гласоподавателите трябва да се извършват от съответната потребителска сметка, отговаряща на изискванията.
  6. В обсъждането и гласуването не се допускат марионетки. Всеки потребител, имащ достъп до повече от една потребителска сметка, е длъжен да използва само една за всички приноси в рамките на обсъждането и гласуването. Ако се докаже използване на марионетки, се издава забрана за редактиране на потребителя със срок 6 месеца, всички негови гласове в рамките на гласуването се обявяват за невалидни и се изтриват, и нарушението, заедно с всички имена на кукловода, се документира на видно място. Забрана за редактиране не се издава, ако е ясно, че става въпрос за техническа грешка от страна на потребителя.
  7. Гласуването трае 10 работни дни, считано от деня от неговото обявяване включително. Потребители, имащи право на глас, могат да заявят желание за продължение чрез коментар. В случай че броят на изявилите желание за продължение надхвърли 10% от общия брой на гласувалите и изявилите желанието, се прави еднократно продължение от една допълнителна седмица.
  8. Коментарите в рамките на страницата завършват с гласуването, но могат да се продължават на други места.
  9. Във връзката с гласуването на решенията в българската Уикипедия са формулирани следните два/три вида мнозинство, според валидните гласове:
    1. Обикновено мнозинство, представляващо 50% от валидните гласове +1.
    2. Квалифицирано мнозинство, представляващо 2/3 от валидните гласове.
    3. Голямо мнозинство, представляващо 3/4 от валидните гласове.


Необходими мнозинства:

Към настоящия момент по-горе дефинираните мнозинства се използват при следните случаи:

  1. За вземане на решения по следните въпроси се използва обикновено мнозинство по смисъла на т.1.1:
    1. за триене на статии
    2. ..............
  2. За вземане на решения по следните въпроси се използва голямо мнозинство по смисъла на т.1.2:
    1. решения за политиката
    2. .............
  3. За вземане на решения по следните въпроси се използва квалифицирано мнозинство по смисъла на т.1.3:
    1. .................

Коментар

Дарси, благодаря за предложението. Направих дребни промени. Първо, в предложения текст пишеше, че това е за приемане на администратори, а ти казваш, че е за политически решения (оправих го). Второ, в точка 10, предполагам, че някой член е изчезнал, защото изброените са разместени: проблемът не е по т.3, а по 2; по т.7 не е свързано с проблем, предполагам е от разместването; преизчислява се не по т.10, а по т.9. Я, вярно, че член 6 от сегашните правила е изчезнал, защо си го махнала? Трето, най-много уикипедианци са подкрепили не 75%+1, а 75%, както може да се види тук. В дефиницията на мнозинствата променям "гласувалите" на "валидните гласове" (това се има пред вид, май, може да се дооглади). --Петко (Категория:ИнжИнери се премести, пазете се!) 12:18, 5 август 2006 (UTC)

Хубаво сте почнали да пооправяте. То и затова съм го постнала. Всички да погледат, кажат и попипнат! Ухилен съм--Darsie 12:54, 5 август 2006 (UTC)

По точка 6, относно "приносите" добавям "в рамките на процедурата". Това се има пред вид, както е пояснено в т.7, а едно пояснение вероятно би избегнало злонамерени заяждания. --Петко 12:23, 7 август 2006 (UTC)

Няколко слаби места

според V111P:

  • Уведомяване - това за мене е най-слабия момент. Избраните "видни места" са всъщност доста трудно забележими. Предлагам вместо това или в допълнение, обсъжданията да се обявяват на Разговори (която предполагам всички преглеждат) и (само гласуванията?) на Уикипедия:Гласуване (която ще може да се следи в "Моят списък за наблюдение", тъй като по нея няма да се правят други промени).
  • Анонимни коментари не се приемат. - какво ще рече "не се приемат"?? Има ли основателни причини да не се „приемат“? За всички видове гласувания ли важи - не може да бъде според мен. Каква е разликата м/у анонимен потребител и регистриран потребител без приноси?
  • Времетраене - ако е имало предварително обсъждане (обявено на необходимите места), то и 10 дни са достатъчни за самото гласуване. Ако не е имало предварително обсъждане 10 дни ще са малко за взимане на важни решения. Дори за изтриване на страници обикновено ни трябват около 2 седмици. М/у другото "работни дни" не е допустимо да се използва според мен, тъй като за всекиго това означава различно нещо. Срокът трябва да е в часове. Броят ли се гласове, подадени след изтичане на срока, но преди обявяване на резултатите? Притесняваме възможността някой или някои хора да изчакат последния момент и да гласуват тогава обръщайки резултата. Според мен, добре ще е гласуването да се удължава автоматично ако се случи такова нещо. Удължаването на срока чрез гласуване е доста мътно - кога ще има време за това гласуване, ако предложението е направено в последния момент? По-добре направо да се зададе по-дълъг срок. Все пак няма за къде да бързаме толкова! (Аз по принцип предлагам 336 часа - 2 седмици.) --V111P 23:46, 20 август 2006 (UTC)

Нанесена промяна

Т.9 и т.10 от Уикипедия:Правила за гласуване ги качвам в Уикипедия:Решения за политиката като т.3 и т.4, тъй като не са всеобщи. И съответно променям, че резултатите се преизчисляват по критериите на т.3--Darsie 12:40, 29 август 2006 (UTC)

Забележки и от мен

Я да опитаме „барабар Златко с мъжете“ (променям поговорката, за да не обидя 5ko по невнимание Ухилен съм):

  • намирам Уикипедия:Видове мнозинства за излишно и предлагам да си го държим като точка в У:ПГ. Оттам насетне можем да се позоваваме на него с текст от типа „... е подкрепено от обикновено мнозинство, определено в т.N.1 / от голямо мнозинство, определено в т.N.2 / ...“. Сиреч сливане на т.т.2 и 3 от У:РП. Препратката кое къде се ползва (според мен) трябва да е от правилото с изисквания за гласуване (напр. У:РП) към У:ПГ и списъкът с препратки от У:ПГ към съответните правила е по-скоро информативен.
  • козметична промяна: подреждане на мнозинствата по намаляваща сила - голямо, квалифицирано, обикновено (или в обратен ред) с цел избягване на объркване
  • невалидността си е атрибут на гласуването и (за мен) е по-правилно да си бъде при гласуванията. Разбирай т.4 от У:РП да си отиде в У:ПГ. Ако гласуване ще се обезсилва, почти всичко е поправимо - администратор може да възстанови изтрита статия/редакция, бюрократ може да даде/махне администраторски права, блокиране може да се махне/сложи и т.н.
  • пак стилова редакция: разместване на текста „... резултатът се изчислява наново по критериите от т. 3., а старият резултат се обявява за невалиден. ...“ с цел по-гладък текст и запазване на хронологията → „... старият резултат се обявява за невалиден и се преизчислява наново по критериите от т. 3. ...“

Засега толкова, че станаха много и я получат внимание, я не :-). Освен това имам нови (добре забравени стари) идеи, все около една и съща мисъл - да не претупваме приемане на правила:

  • продължавам да мисля, че в У:РП имаме нужда от задължителен период на обсъждане - текстовете трябва да се изгладят (каквото правим сега тук) преди да се подложат на гласуване.
  • алтернативен вариант - дали срокът за гласуване да не е различен за различните мнозинства, напр. 1 за обикновено, 2 за квалифицирано и 3-4 седмици за голямо гласуване? По-отговорните неща искат повече време за обмисляне, а дори и уикихолиците имат право на уикипочивка. Ние за доста от триенията едва смогваме да вземем отношение за седмица, че политиките ли да правим набързо.
  • не знам дали няма да е полезно да има образователен ценз - потребители, които нямат право на глас, да не могат да внясят проектоправила. Ако искат, да си намерят патрон с ценз, който да го внесе. -- Златко ± (беседа) 23:38, 9 септември 2006 (UTC)
  • "За" текста от Уикипедия:Видове мнозинства и т.4 от У:РП (открити невалидни гласове до 1 месец след) да отидат на У:Правила за гласуване. За срокът за обсъждане: На мен не ми е ясно например тези гласувания точка по точка които правихме (например за правила при избор на администратори) за какво се броят - за гласуване или за обсъждане? Май по-скоро за обсъждане. При решения за политиката трябва да има някакъв задължителен минимален срок за предварително обсъждане. --V111P 10:57, 18 септември 2006 (UTC)
Хм! Точката за открити невалидни гласове и преизчисления да влезе в правилата за гласувания и да важи за какво да е гласуване (вкл.триене), така ли? Какъв срок за обсъждане предлагате? Много се помотаваме с тези правила! --Darsie 08:01, 21 септември 2006 (UTC). Качвам видовете гласувания като т.9 в Правила при гласуването.--Darsie 08:04, 21 септември 2006 (UTC)
Размествам гласувания да са подред. Слагам и стилистичната добавка на Златко. Идеята за различни срокове за гласуване също е интересна, но пък става по-тромава процедурата. Какво ще кажете за 2 срока? По-малкият (1 седмица) да съответства на обикновенното мнозинство, а по-големия на другите 2? Всъщност очаквам коментар и на това колко да са видовете мнозинства. Дала съм максималния за мен брой -3. Може да ги редуцираме и до 2. "Видното място" да го уточним, ако пък е проблем, че ще е полето "Текущи дискусии и гласувания"? --Darsie 13:47, 21 септември 2006 (UTC)

Срок за гласуването

  • Минимум 1 седмица предварително на Разговори трябва да бъде обявено обсъждане на текста на политически решения и официални препоръки. След това може да се подлагат текстовете на официално гласуване със срок седмица/10 дни/две седмици (както решим). За обикновени гласувания правилото може да е: срок 1 седмица, ако към края ѝ има голямо мнозинство "за" или "против", 10 дни ако към края му има средното мнозинство, иначе остава 2 седмици и може да се приеме/отхвърли с обикновено мнозинство. Така решения за които има голяма подкрепа/неподкрепа няма да затрупват страниците за гласуване, а решения по които се водят спорове ще остават за по-дълго. --V111P 22:38, 21 септември 2006 (UTC)
Срока - по-просто

Срок: 2 седмици. Ако в края на първата резултатът е поне 5:1, гласуването се прекратява още тогава (няма смисъл да продължава). Гласуванията се обявяват задължително на Разговои, с изключение на за изтриване на статии/картинки/категории, за проектиране на категории, за избрани статии. Т. е. обявяват се за избори за администратор, за гласуване на политика, както и за различни гласувания по въпроси касаещи статии, шаблони и т. н. Смятам, че това е достатъчно просто и справедливо. --V111P 00:58, 20 октомври 2006 (UTC)



У:ПГ - вариант 2

Обсъждането на предложението е преместено на Уикипедия беседа:Правила за гласуване#Коментари по варианта от 7 ноември 2006. --Спас Колев 16:37, 27 ноември 2006 (UTC)