Уикипедия беседа:Чернови

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Изисквания към статията[редактиране на кода]

Идеята на Инкубатора е да се създадат статии спазващи минимални изисквания, дотолкова, че да не бъдат изтрити и да имат шанса да се развиват по-нататък в основното простронство на Уикипедия. --Stanqo (беседа) 12:20, 25 октомври 2016 (UTC)[отговор]

Свързване с Уикиданни[редактиране на кода]

Преместено от Беседа:Стефан Самарджиев. — Luchesar • Б/П 13:25, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]

Тази нова форма от Инкубатор -> Чернова и пр. няма някакви полезни качества. Как черновата връзваме с Уикиданни? е само малка забележка. --Rumensz (беседа) 13:21, 5 февруари 2022 (UTC)[отговор]

Вече беше многократно споменато на Разговори, че един от потенциалните плюсове е възможността да бъде използван визуалният редактор от новаците. За Вас това може и да не е плюс, понеже сте свикнал с редактора на код, но за новите редактори това може да се окаже решаващо откъм улесняването на работата им по статиите в черновата (aka бивш инкубатор). По-лесното търсене и филтриране също са плюс. Виждам, че и в енУики, където също има ИП Чернова, няма възможност за добавяне на МЕП към Уикиданни. Не знам дали има възможност да бъде активирана тази опция. Ако се окаже, че не е възможно, то може би някаква джаджа би била решението (позволявам си да пингна Iliev)? --Ted Masters (беседа) 10:11, 7 февруари 2022 (UTC)[отговор]
Свързването с Уикиданни е добър въпрос. Не съм много наясно защо няма възможност. От една страна може би има логика свързването да стане едва след като дадена тема е готова, защото, поне на теория, е възможно няколко редактори независимо един от друг да пишат статии за един и същ обект. От друга страна вероятно биха използвали едно и също име на статията (дори да е в ИП Чернова), така че този аргумент се обезсмисля. Основната причина вероятно е, че не би било правилно хора да бъдат пренасочвани от статии на един език към чернови на друг, защото няма никаква гаранция, че черновите ще имат дори минимално качество. Но пък същото важи и за самите статии.
Заради тия разнопосочни аргументи, може би наистина е добър компромис да сложим някаква наша кръпка засега, пък, ако видим, че така е по-удобно и няма проблеми, евентуално да проверим дали може на ниво МедияУики да се включи добавянето на връзки. Вчера вече пробвах с елементарен JS код като за джаджа. Да се добави връзка за създаване на нов обект в УД не е особен проблем. Връзката излиза малко грозно (не знам защо не се прилагат стиловете, но може би защото тествах само в конзолата на браузъра), но това е по-малък проблем. По-скоро не съм сигурен какво би ставало със статии, които са били свързани с УД, но са били преместени като чернови. Вероятно ще има начин да се проверява дали връзка към УД вече не съществува, за да не се добавя повторно. Ще се опитам довечера да намеря повече време да направя поне първа версия на джаджа.
— Luchesar • Б/П 13:35, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
Да, няма проблем да се впише името на статията (вид - Чернова:Име) в Уикиданни, но това не се отразява в ИП Чернова - в инфошаблона и в левия списък, за разлика от Инкубатора. С шаблон Taxobox обаче става (Чернова:Златист вълк) в шаблона поне. Колкото до Визуалния, той си май си работеше навсякъде (въпреки очевидните му грешки в кода). Иначе безспорно е по-лесно, и с по-малко възможни грешки прехвърляне в ОП. Основен проблем е липсата на редактори, които да помагат. --Rumensz (беседа) 13:45, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
О, тоест дори инфокутиите не се попълват правилно? Липсващите списъци със статии на други езици може да бъдат преглътнати, но това вече би било наистина сериозен проблем. Ще проверя защо може да се случва и как може да се оправи. Иначе, визуалният редактор не е включен в ИП Уикипедия и точно това беше основното оплакване срещу досегашния инкубатор – че се налага бездруго неопитните потребители да се мъчат да редактират директно уикикода.
— Luchesar • Б/П 13:58, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
Набързо направих тест с Чернова:Евжен Неуступни и d:Q11985493. Според мен информацията от Уикиданни си се тегли нормално, след като се свърже черновата с обекта.
— Luchesar • Б/П 14:12, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
След доста ровене все още не мога да се ориентирам как ИП Чернова е изключено от МЕП-овете, та се принудих да питам в английския Дискорд. Ако някой отговори, ще пиша. Ако не, сигурно ще питам в IRC.
— Luchesar • Б/П 15:42, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
От Дискорд разбрах, че може би имало политика в Уикиданни въобще да са забранени връзки към чернови. Не съм убеден, че е така: официалната политика на Уикиданни за „значимост“ забранява създаване на обекти, които са вързани само с чернови. Може би най-добре да пуснем директно искане във Фабрикатор, но може би ще е хубаво пак да го гласуваме за повече тежест.
— Luchesar • Б/П 17:16, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
Ако се налага гласуване, ок, нека го гласуваме. Макар че ако наистина такава е политиката на УД, вероятно няма да има смисъл да го правим, защото те така или иначе ще отхвърлят изпълнението на искането. Дали все пак да не се пита първо? Ако има възможност да бъде изпълнено искането, но първо поискат съгласието на общността, ще го гласуваме.
Сега донякъде си обяснявам защо в енУики черновата също няма възможност за добавяне на МЕП. Не съм се ровил, за да гледам дали са поисквали активирането на МЕП за черновата, но предполагам, правили са го вече. Те доста отдавна поддържат това ИП – не вярвам, че никой не е забелязал този проблем... и повдигнал въпроса. --Ted Masters (беседа) 17:51, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
Едва ли има някакво значение дали има връзка с Чернова - при изтриване на статията се изтрива автоматично и връзката. А и в Уикиданни има хиляди/милиони обекти без статии за тях изобщо.--Rumensz (беседа) 18:11, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]
Прав си. И аз мисля така.
В Дискорд темата предизвика още интерес и се включиха и още хора. Ето два примера, които показват колко много различни мнения има:
  • На този, дето ми каза, че имало такава забрана за връзване на чернови, му пиша „Ама в това няма логика. Как хората ще се учат? След като инфокутиите им излизат счупени, тогава ще най-вероятно ще тръгнат да си пишат чернови директно в основното пространство.“ А той се смее и отговаря: „Колко шокиращо! Ами то май това е въобще идеята на Уикипедия?“ И тогава се сетих, че съм гледал по разни дискусии как идеята за чернови има принципни противници, които смятат, че ученето трябва да става в самата Уикипедия.
  • Друг ми казва „Леле, ама как така досега черновите ви са били вързани с Уикиданни?! То сигурно има хиляди такива, вързани с Уикиданни? На всички тия други проекти едва ли ще им хареса в техните междуезикови връзки да стоят вашите чернови!“ На което отговарям, че черновите си ги контролираме внимателно и не са много, а вързаните с УД са още по-малко, и също „в крайна сметка няма голяма разлика дали в Уикиданни ще бъде свързана страница от ИП Чернова (която може и да е добре оформена по изискванията ни), или ще бъде вързана страница от основното ИП, която обаче е пълен боклук“. Според него обаче все пак чернови не трябвало да се връзват, защото „има причина да са сложени в ИП Чернова“.
По-ценното може би беше, че вторият човек също предложи алтернативно решение: шаблоните, теглещи информация от УД, да имат параметър from, който да се предава на съответните {{#property}}, {{#statement}} и т.н. Но призна, че е сложно решение, защото скоро в рууики правили точно това и било страшно много работа.
Нека обобщим какъв е проблема ни в момента: връзка в УД можем да направим (дали някой ще ни бие заради това е отделен въпрос), шаблоните си теглят данните, но само ни липсват междуезиковите връзки вляво и -- най-вече -- връзката за връзване с Уикиданни, нали?
Ако е така, понеже гледам, че има драма с тия чернови и не съм сигурен дали ми се иска да влизам в някакви дълбоки дискусии във Фабрикатор (както Тед казва, те може да не посмеят да направят промени, ако се опасяват, че от УД ще пискат, независимо колко убедено сме гласували ние), може би най-добре да решим проблема локално. Достатъчно ли ще е просто да показваме връзка за свързване с Уикиданни?
Дори си мисля още нещо: ако това го направим като джаджа, може би най-добре да не е включена по подразбиране, така че само хората, които знаят какво правят, да я имат -- за удобство. С това ще намалим вероятността тъпи чернови да се оказват свързани с УД, и съответно вероятността да ни трият сол на главата (макар, ако това наистина е такъв проблем, то е редно технически да ограничават свързането на обекти със страници от ИП Чернова).
Апропо, разговорите в Дискорд за пореден път ме убедиха колко е удобна тая платформа. Ted, все така продължавам да се надявам да се присъединиш. Освен всичко друго, нашият сървър също вече взе да става голям и започвам да чувствам нужда от повече модератори. Не, че толкова има за модериране -- откакто ограничихме достъпа само до хора с регистриран телефон, вандали почти няма (за последните месеци сме баннали има-няма 10 човека) -- но е хубаво човек да знае, че има и кой още да реагира, ако стане нужда. Обаче най-вече, когато възникнат разни въпроси, е хубаво да има хора, които да могат да дадат смислено, умно и полезно мнение. усмивка
— Luchesar • Б/П 18:54, 8 февруари 2022 (UTC)[отговор]