Факултет по транспорта (ТУ-София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Факултет по транспорта
Едно от основните звена на Технически Университет - София, което има голямо значение за развитието на образователната и изследователската дейност в областта на транспорта и инженерството.
Основаване1963 г.
Декандоц. д-р. инж. Красимир Неделчев (дек. 2023 г.)
Студентидействащи: 503, от които 459 редовно и 44 задочно (ян. 2024 г.)
Катедрикат. "Двигатели, автомобилна техника и транспорт", кат. "Въздушен транспорт", кат. "Железопътна техника", кат. "Механика"
Уебсайтhttps://www.transtu.org

Факултет по транспорта (ФТ) към Технически Университет - София е едно от основните учебни звена на университета. Във ФТ се обучават студенти в бакалавърски и магистърски специалности, а също така и в докторските програми. Във факултета действат четири самостоятелни катедри - кат. "Двигатели, автомобилна техника и транспорт", кат. "Въздушен транспорт", кат. "Железопътна техника" и кат. "Механика" [1].

През 2013 г. Факултет по транспорта отбеляза своята 50-годишнина. Юбилеят беше отбелязан в рамките на ежегодната научна конференция с международно участие по авиационна, автомобилна и железопътна техника и технологии „БулТранс-2013“. През 2023 г. Факултетът празнува своята 60-годишнина.

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Във Факултет по транспорта се обучават студенти в областта на автомобилната техника и двигателите с вътрешно горене, летателните апарати и въздушния транспорт, железопътната техника, както и организацията и управлението на транспорта.

Към 2024 г. във ФТ се предлагат следните бакалавърски специалности [2]:[редактиране | редактиране на кода]

  • Авиационна техника и технологии (АТТ) - редовно, държавна поръчка:

В специалността се обучават инженери за проектиране, конструиране, производство, изпитване и експлоатация на въздухоплавателни средства, както и за нуждите на дейността на летищните оператори и летищните комплекси. Студентите, обучавани в специалността, получават фундаментални общоинженерни познания в областта на: аеродинамика на летателните апарати, въздушна навигация, технология на авиационното производство, бутални двигатели, динамика на полета, радиотехника, авиационно оборудване и др. Студентите се упражняват на лабораторна техника, включваща: авиосимулатори, аеродинамични тунели, стендове за изследване на витлови летателни апарати, дронове, 3D принтери и др.

Бутало на ДВГ, изследвано в софтуерна среда. Работата със симулационен софтуер за проектиране на детайли е силно застъпена в специалностите "Авиационна техника и технологии" и "Транспортна техника и технологии".
  • Транспортна техника и технологии (ТрТТ) - редовно, държавна поръчка:

В специалността се обучават инженери за проектиране, конструиране, производство, изпитване, експлоатация и поддържане на двигатели с вътрешно горене, автомобили, ЖП техника, селскостопанска техника, съвременни електронни системи в транспорта и диагностика на автомобилната техника. По време на курса студентите получават общоинженерна теоретична и практическа подготовка и изучават дисциплини в областта на машиностроенето, автомобилната и железопътна техника, поддръжката и ремонта на транспортни средства, управление на транспорта. Студентите се упражняват на лабораторна техника, включваща: стендове с ДВГ, установка тип „пето колело“, електромобил, установки за изпитване на помпи и впръсквачи, стенд за изпитване на спирачни характеристики на ЖП състав, 3D принтери и др.

Технология и управление на транспорта (ТУТ) - редовно, държавна поръчка;

В специалността се обучават инженери в областта на транспортните технологии, организацията и управлението на транспортната дейност, безопасността на движението, сервизното и гаражно обзавеждане, автотехническите експертизи, екология и опазване на околната среда. Студентите, обучавани в специалността, получават фундаментални общоинженерни познания в областта на автомобилния и железопътния транспорт, комбинираните и интермодални превози, в управлението на транспортни фирми, на внедряването на водещи методи за организация и управление на транспорта, за решаването на сложни логистични проблеми, и други дейности, свързани с управлението на транспорта. Студентите се упражняват на лабораторна техника, включваща: стендове за техн. преглед на автомобила, радиоуправляеми дронове и автомобили за обследване на транспортни потоци, диагностични системи и др.

  • Автотранспортна техника (АТрТ) - задочно, държавна поръчка;
  • Авиационно инженерство (на английски език) - платено, само за кандидат-студенти чужденци или с двойно гражданство;
  • Автомобилно инженерство (на английски език) - платено, само за кандидат-студенти чужденци или с двойно гражданство;
  • Информационни технологии в транспорта (на английски език) - платено, само за кандидат-студенти чужденци или с двойно гражданство.

Предлаганите магистърски специалности към 2024 г. са следните:[редактиране | редактиране на кода]

  • Авиационна техника и технологии (АТТ);
  • Транспортна техника и технологии (ТрТТ);
  • Технология и управление на транспорта (ТУТ);
  • Авиационно инженерство (на английски език).

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Научната дейност на факултета е свързана със симулационното и експерименталното изследване и изпитване на различни процеси и детайли. Лабораториите и оборудване на факултета включва [3][4][5][6]:

Авиосимулатор с очила с виртуална реалност за управление на летателен апарат. Авиосимулаторът се използва за обучение на студенти и бъдещи пилоти, а също така и за изследване на принципа на полета на различни летателни апарати.
  • при кат. "Въздушен транспорт" - научна лаборатория с аеродинамичен тунел, три авиотренажора за различни видове летателни апарати, стенд за изпитване на витло на вертолет и др.;
  • при кат. "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" - научна лаборатория “Организация и управление на автомобилния транспорт”, научни лаборатории за стендови изпитвания на ДВГ, принтери за 3D печат, електромобил, стенд с водородна горивна клетка и др.;
  • при кат. "Железопътна техника" - научна лаборатория "Железопътна техника" и др.;
  • при кат. "Механика" - научна лаборатория "Вибрации и акустичен шум", научна лаборатория "Тензометрия" и др.

Студентски отбор TUS Team[редактиране | редактиране на кода]

TUS Team към Факултет по транспорта е представителят на Технически Университет – София в международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon [7]. Отборът е съставен от студенти на университета, които сами проектират, произвеждат, тестват и пилотират състезателен автомобил. Дизайнът, конструкцията и задвижването на автомобила се изменят през години, за да се постигнат по-високи резултати и за да демонстрират успешно най-новите технологии в автомобилното проектиране. През сезона 2023 г. автомобилът се задвижва от електродвигатели, захранвани от горивна клетка с протонообменна мембрана (PEM), работеща с газообразен водород с чистота поне пет деветки (99.999% чист водород без примеси). Купето е направено изцяло от композитен материал – пластмаса, армирана с въглеродни нишки (т.нар. карбон), а свалянето на данни от автомобила в реално време за корекция на стратегията на управление при състезанието се извършва посредством телеметрична система. Общата характеристика на автомобила е следната:

Състезателният автомобил на TUS Team за сезон 2023 г.

Едноместен градски тип автомобил с четири колела;

Максимална скорост: 50 km/h;

Собствено тегло: 90 kg;

Коефициент на въздушно съпротивление Cx=0.16.

Купето е направено изцяло от композитен материал – карбон.

Максимален пробег при средна скорост от 25 km/h: 215 km за 1 Nm3 водород, съответстващ по топлотворност на 0.34 l бензиново гориво.

Международна научна конференция "Bultrans"[редактиране | редактиране на кода]

Конференцията с международно участие по авиационна, автомобилна и железопътна техника и технологии Bultrans /„БулТранс“/ се организира от Факултет по транспорта към Техническия университет – София [8]. Провежда се ежегодно от 2009 г. като част от серия научни форуми, наречена „Дни на науката на ТУ-София“. До момента са проведени четиринадесет издания, тринадесет от които в Созопол и едно, юбилейно, в София. Петнадесетото издание на конференцията – „БулТранс-2023“, се проведе в морската почивна база на ТУ-София в гр. Созопол в периода 10-13 септември 2023 г. Тематичните направления на конференцията включват:

  • Авиационна техника и технологии;
  • Автомобилна техника и технологии;
  • Воден транспорт;
  • Двигатели с вътрешно горене и алтернативни горива;
  • Динамика, якост и надеждност в транспорта;
  • Информационни технологии в транспорта;
  • Железопътна техника и технологии;
  • Зелен транспорт;
  • Мениджмънт и логистика в транспорта;
  • Транспортна инфраструктура.

Източници[редактиране | редактиране на кода]